Een lekker dutje zo midden op de dag is voor iedereen natuurlijk heerlijk. Toch kun je je flink schuldig voelen als je 's middags je normale bezigheden inruilt voor zo'n heerlijk dutje. Maar no worries! Uit onderzoek, dat gepubliceerd is in Sleep Health, blijkt namelijk dat een dutje goed is voor je brein. Wij leggen je uit waarom.
Dutten
De gezondheid, genetics en de levensstijl van maar liefst 35.080 mensen tussen de 40 en 69 jaar werd in het onderzoek onder de loep gelegd. De onderzoekers van het University College London en de Universiteit van de Republiek in Uruguay probeerden op deze manier te onderzoeken of er een verband was tussen het regelmatig 'dutten' overdag, de cognitie en de hersenstructuur.
De resultaten waren echter erg onverwachts. Zo blijkt namelijk uit het onderzoek dat er een verband zit tussen regelmatig dutten en een groter hersenvolume. Deze is belangrijk voor de gezondheid en kan volgens de wetenschappers een indicator zijn voor het sterfterisico.
Siësta
Dit is echter niet de eerste keer dat er uit een onderzoek is gebleken dat overdag dutjes doen goed is voor je brein. Zo toonde een onderzoek uit het Journal of the American Geriatrics Society dat mensen die 30 tot 90 minuten dutten beter woorden konden onthouden dan mensen die dat niet deden of juist langer dutten.
Daarnaast is er uit een aanvullend onderzoek naar siësta's, wat in het Spaans verwijst naar een 'rustpauze'. En wat bleek? Mensen die vaak een siësta hielden van 30 minuten hadden maar liefst 21 procent minder kans op een verhoogde bloeddruk in vergelijking met mensen die helemaal geen dutje deden. Wow!
Beter slapen
Het is dus wel duidelijk dat een middagdutje ideaal is om eventjes bij te komen. Wel is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat een langere tijd dutten kan zorgen voor een onvoldoende nachtrust of juist een slechte slaapkwaliteit. Wil jij dus dat je nachtrust vooruitgaat? Probeer dan– naast het middagdutje – een bedtijdroutine op te bouwen. Dit betekent dus dat je elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat. Creëer daarnaast ook de ideale slaapomgeving voor jezelf, denk aan: donker, stil, koel en vermijdt cafeïne.
Bron: Good Housekeeping | Beeld: Adobe Stock