Een pauze nemen van je skincare: waarom skin fasting nu zo populair is

Heb jij er al eens van gehoord?

oung woman with problem skin looking into mirror. Dermatology. A

We weten inmiddels allemaal dat een goede skincare-routine een must is als je streeft naar dat perfecte huidje. En daar waar menig mens kiest voor allerlei verschillende skincare-producten, is er ook aanzienlijk deel die tijdelijk stopt met hun skincare-routine. Deze trend heeft inmiddels de naam skin fasting gekregen. Maar wat doet het en is het eigenlijk wel effectief?

Wat betekent skin fasting?

De term itself verklapt eigenlijk al wat 'skin fasting' daadwerkelijk inhoudt. Nu skincare zo ontzettend populair is geworden en we talloze producten op ons gezicht smeren om zo een glad en egaal huidje proberen te creëren, is skin fasting ook juist zo enorm populair geworden. Je neemt namelijk letterlijk een pauze als het gaat om je skincare.

"Skin fasting is een pauze nemen van al je huidige huidverzorgingsproducten om je huid tijd te geven om te ademen, te rusten en te resetten", zo laat dermatoloog Dr. Lindsey Zubritsky weten aan Byrdie. "In theorie geef je je huid zo de gelegenheid om op natuurlijke wijze te functioneren, zoals het bedoeld is, zonder de hulp van huidverzorgingsproducten."

Wat zijn de voordelen?

Maar werkt het ook écht? Bij skin fasting gebruik je alleen de essentiële skincare producten, waardoor je dus voor zorgt dat je huid wat makkelijker ademt en tot rust komt. Daarnaast is het natuurlijk goed voor je portemonnee omdat je alleen de essentiële producten koopt en je alle dure middeltjes, oliën en crèmes laat staan.

Toch is er een gouden regel als het om skin fasting gaat: gebruikt te allen tijde een product met SPF.  "Als je ook afscheid wil nemen van je zonnebrand, moet je ook tijdelijk afscheid nemen van de zon", aldus dermatoloog Natalie Aguilar. En tijdelijk afscheid nemen van de zon, dat kan natuurlijk niet – ook al wonen we in Nederland. Verder mag je zelf bepalen van welke producten je tijdelijk afscheid neemt en in welk tempo je dit wil doen.

Bron: Elegance, NSMBL | Beeld: Adobe Stock