Dit zijn de kenmerken van iemand met een hoogfunctionerende OCD-stoornis

Experts leggen uit.

Obsessive Compulsive Disorder (OCD) is een erg complexe aandoening. Deze (angst/dwang)stoornis kan zijn ontstaan door verschillende gebeurtenissen in het leven. Denk bijvoorbeeld aan: een trauma, verwaarlozing, emotioneel misbruik, of het kan zelfs in je genen zitten. En om je precies uit te leggen wat OCD inhoudt en wat de andere variant van deze stoornis is, heeft Huffpost verschillende therapeuten vragen gesteld.

Obsessive Compulsive Disorder (OCD)

Nicole Erkfitz, therapeut en uitvoerend directeur van ANFM Healthcare, vertelt het volgende over OCD: "Het is een vaak verkeerd begrepen geestelijke gezondheidstoestand, gekenmerkt door aanhoudende, verontrustende gedachten (denk aan: obsessies) en herhaaldelijk gedrag (dwanghandelingen)."

En hoewel mensen met OCD vaak last kunnen hebben van hun stoornis in hun dagelijks leven, kunnen mensen met een hoogfunctionerende OCD – de andere variant van de stoornis – dit goed verbloemen. Zij presteren bijvoorbeeld aanzienlijk goed en er kan niet worden afgelezen dat ze lijden aan een stoornis. "Ondanks hun obsessieve gedachten, beelden of angsten zijn deze mensen in staat om hun problemen voor anderen te verbergen", stelt Nika Kalili, therapeut.

Verschillen tussen OCD en hoogfunctionerende OCD

Om mensen met een hoogfunctionerende OCD te herkennen moet je op bepaalde dingen letten. Dit komt doordat hoogfunctionerende OCD'ers bijna dezelfde kenmerken hebben als mensen met een 'normale' OCD. Denk bijvoorbeeld aan: obsessies, dwanggedachten en verontrustende gedachten. Mensen met een hoogfunctionerende OCD willen daarnaast heel graag in bepaalde dingen uitblinken. Zo ervaren zij opdringerige, terugkerende en obsessieve gedachten.

Deze gedachten kunnen zich uiteindelijk uiten in de vorm van faalangst, waardoor diegene juist heel erg wil uitblinken. Daarnaast streven deze personen er ook naar keihard te werken en om gezien te worden als een betrouwbaar persoon. "Deze mensen hebben te maken met dezelfde uitdagingen als anderen met OCD, maar ze houdt zich vast aan hun rol en verantwoordelijkheden, zowel thuis als op werk, ondanks hun interne strijd", aldus Erkfitz.

Andere problemen

Maar naast de bovenstaande issues, kampen mensen met deze vorm van OCD ook met andere problemen. Zo kunnen ze erg gespannen lijken en willen ze alles perfect doen. Echter, kunnen deze eigenschappen uitgroeien tot obsessieve gedachten, waardoor het kan lijken alsof ze een obsessie hebben voor iets. Aha!

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock