5 Toepassingen van zuiveringszout voor je lichaam

Zuiveringszout is een product dat steeds populairder wordt. Het wordt ook wel natriumbicarbonaat en baking soda genoemd en kan voor verschillende doelen gebruikt worden. Met name de voordelen voor het lichaam gaan we in dit blog verder onder de loep nemen, door vijf toepassingen van zuiveringszout voor jouw lichaam toe te lichten.  

Allereerst: wat is zuiveringszout en wat doet het? 

Zuiveringszout is een veelzijdig mineraal dat door ons lichaam nuttig gebruikt kan worden. Het mineraal heeft een aantal belangrijke functies binnen het lichaam, waardoor het interessant is om er extra van te nemen. Zo ontzuurt het het lichaam, vergemakkelijkt het de levering van zuurstof door de bloedsomloop en zorgt het in combinatie met magnesium voor een verhoogde aanmaak van ATP. Dat middel is essentieel voor ons energieleverend metabolisme. Ook ondersteunt zuiveringszout ons afweersysteem. Kortom, een waardevol mineraal voor een gezond(er) lichaam en genoeg redenen om puur zuiveringszout te kopen

1: Gebruik het als tandpasta of mondspoeling 

Houd je van mooie witte tanden én een frisse adem? Dan kun je zuiveringszout gebruiken als tandpasta of mondspoeling. Hoe? Simpel. Wil je het als tandpasta gebruiken, dan kun je dit recept gebruiken: 

  • 2 eetlepels kokosolie 
  • 1 eetlepel zuiveringszout (fijne korrel) 
  • Naar smaak een paar druppels etherische olie 
  • Eventueel een halve theelepel zeezout 

 Mondspoeling maken is nog simpeler: voeg een halve theelepel zuiveringszout toe aan een glas lauw water en klaar.  

2: Gebruik het als badzout 

De gunstige eigenschappen van zuiveringszout kunnen ook dermaal opgenomen worden, oftewel via de huid. Je hoeft het mineraal dus niet in te nemen om te profiteren van de positieve effecten. Zo kan je het ook als badzout gebruiken! Dat is nog eens ontspannen: een heerlijk ligbad terwijl het zout je lichaam ontzuurt, terwijl je er niets voor hoeft te doen! Houd je van een geurtje in je bad? Voeg dan een paar druppels etherische olie toe. Tip: kies hiervoor lavendelgeur, voor een kalmerend effect.   

3: Gebruik het als shampoo 

Naast de ontzurende werking van zuiveringszout, kan het ook wonderen voor je haar en hoofdhuid doen. Het zorgt voor schoon, zacht en glanzend haar. Het gebruik is wederom simpel: meng één deel zuiveringszout met ongeveer drie à vier delen water. Het is handig dit in een kleine knijpfles te doen, zodat je het makkelijk kan aanbrengen in je haar. Masseer het goedje vervolgens goed in je haar en op je hoofdhuid. Zo werkt het niet alleen als shampoo, maar ook meteen als scrubmiddel voor je hoofdhuid. Let op: doe dit niet té vaak, want dan kan je je hoofdhuid beschadigen. Eens per maand is voldoende om je haar en huid gezond te houden.  

4: Gebruik het als bodyscrub 

Heb je nog niet al je zojuist gemaakte shampoo opgemaakt? Mooi, want dan kun je het resterende deel als bodyscrub gebruiken. Je kunt de scrub zowel voor je gezicht als de rest van je lichaam gebruiken. Geef je huid, nadat je de scrub hebt afgespoeld de finishing touch door een verzorgende crème op te smeren en huid ziet er weer stralend gezond uit!  

5: Gebruik het als deodorant 

De volgende is een echte lifehack: zuiveringszout als deodorant. De werkzame stof in zuiveringszout, natriumbicarbonaat, neutraliseert namelijk zweetgeurtjes, zonder dat het zelf ruikt. Houd je dus niet van de chemische geuren van deodorant, maar houd je óók niet van zweetoksels? Dan is zuiveringszout deodorant ideaal voor jou.  

 Hoe je dit doet? Neem een beetje zuiveringszout in je handpalm en doe er vervolgens een paar druppen water bij. Wrijf het vervolgens goed door elkaar en smeer het vervolgens onder je oksels. Klaar! Optioneel kan je in het mengsel in je handpalm nog een drup etherische olie doen voor extra verzorging van je huid.   

Dat waren ze: vijf toepassingen van baking soda voor jouw lichaam! Een veelzijdig mineraal dus! Wil je er nog meer van weten? In dit blog over zuiveringszout lees je er nog veel meer over. Waar ga jij zuiveringszout voor gebruiken?  

Beeld: Pexels