Gelukkiger door het leven gaan? Probeer dan de 5:1-methode eens

Makes sense!

Young happy woman drinking coffee on the kitchen in the morning

Vaak verheugen we ons op grote dingen in ons leven, zoals op vakantie gaan of nieuwe baan. Toch zijn het volgens therapeuten de kleine dingen in het leven waar je het gelukkigst van wordt. Ben je de laatste tijd wat neerslachtig? Probeer dan de 5:1-methode eens uit. We leggen je uit wat deze methode inhoudt.

Microjoys

Wanneer je niet lekker in je vel zit kan dat te maken hebben met bepaalde grote elementen in je leven. Misschien vind je je baan niet leuk, woon je niet in een fijne omgeving of voel je je onzeker over de toekomst. Je eerste gedachte is dan ook om die grote dingen in je leven te veranderen, zodat je je wellicht wel weer beter gaat voelen. Volgens therapeuten is het echter helemaal niet nodig om je hele leven om te gooien, maar moet je juist kijken naar de kleine dingen en daar van proberen te genieten. Dit worden ook wel 'microjoys' genoemd.

"Op fysiologisch niveau kan het genieten van kleine dingen onze vagale tonus verbeteren," legt Johanna Burke, hoofddocent voor het Centre for Positive Health Sciences aan de RCSI University of Medicine and Health Sciences uit in een artikel voor The Conversation. "Dit is belangrijk, want de nervus vagus is verantwoordelijk voor het automatische pilootsysteem van ons lichaam, dat de processen regelt waar we niet over hoeven na te denken - zoals onze hartslag, spijsvertering en ademhaling. De nervus vagus wordt ook in verband gebracht met stemmings- en angststoornissen en het reguleren van stress, dus hoe meer hij gestimuleerd wordt, hoe beter het met je gaat."

Bewustwording

Als je je bewuster wordt van kleine dingen in je leven, zoals het genieten van een kop koffie, het nemen van een kleine wandeling of rustig door een magazine bladeren, dan zul je talloze voordelen zien. Naast dat je je ontspant, kunnen bewust omgaan met kleine dingen ook een rol spelen bij het voorkomen van de negatieve gezondheidseffecten van chronische stress, zoals hoge bloeddruk, spijsverteringsproblemen en hormonale verstoring. Ze kunnen ook leiden tot positiviteitsresonantie - een "kortstondige verbinding tussen mensen" die de gezondheid kan verbeteren, de levensduur kan verlengen en ons leven zin kan geven, aldus Burke.

Maar hoe vaak per dag moet je nou bewust zo'n microjoy doen? Nou, 5:1 keer.

Sommige experts geloven dat er een formule is die we hiervoor kunnen volgen. "Sommige onderzoeken suggereren een magisch getal: vijf positieve emoties tegenover één negatieve emotie voor optimaal welzijn," zegt Burke. "Dus voor elke negatieve emotie die je op een dag ervaart (zoals verdriet, boosheid of frustratie), zou je vijf positieve emoties moeten hebben (zoals vreugde, hoop of optimisme) om alles in balans te brengen en een goed leven te leiden."

Zo ga je te werk

Emoties verschillen natuurlijk per persoon, maar door gedurende de dag wat bewuster om te gaan met goede dingen in je leven, zul je je gegarandeerd beter voelen. Hoe ga je dan precies te werk als je deze 5:1-methode wilt gebruiken?

Stel je voor dat je op maandagavond na een lange dag in de file staat naar huis. Je bent moe en wordt er chagrijnig van. Maar als de eindelijk die file uit bent, neem dan even de tijd om na te gaan welke dingen wel prettig waren vandaag. Je haar zat goed, je kan je favoriete maaltijd koken, je lievelingsserie komt op tv vanavond, je kan lekker uitrusten vanavond en de tijd nemen om lekker lang te douchen. Zie je wel, er ging veel meer goed dan fout vandaag!

Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock

Health
  • Young happy woman drinking coffee on the kitchen in the morning.