4 Instant anti-stress hacks

Adem in, adem uit...

À la minute een anti-stress fix nodig? Deze door artsen geadviseerde technieken doe je right here, right now met onmiddellijk resultaat.

1. Neurie it out

Arts en TikTok-sensatie Dr Karan Raj deelde in een viral video zijn beste truc voor instant relief als je extreme stress ervaart: neurie, zing of gorgel water in je keel voor tien seconden. Zijn uitleg: “Deze activiteiten activeren de spieren achter in je keel en je stembanden, die verbonden zijn aan de nervus vagus.” Door de nervus vagus, een zenuw die uit je hersenen komt, te stimuleren, gaan je hartslag en bloeddruk omlaag en ervaar je minder angst en stress. Hey Siri, speel Dancing queen van ABBA af.

2. Plaatjes kijken

Onverwachts maar waar: naar natuurplaatjes kijken helpt je sneller te herstellen van stress. Een foto van een mooi strand, dromerige bospaden of stedelijke taferelen met auto’s en mensen zou je bloeddruk en hartslag onmiddellijk verlagen. Goede reden om een inspirerend Pinterest-board aan te maken.

3. Ik zie, ik zie…

Een veelgebruikte techniek tijdens paniekaanvallen en minstens zo effectief tijdens extreme stressbuien: omschrijf drie dingen die je op dat moment ziet. Beschrijf het formaat, de vorm, textuur en kleur. Bijvoorbeeld: de natgeregende oranje blaadjes aan de grote bruine boom. Deze oefening helpt je uit je emoties te stappen en je aandacht terug te brengen naar het hier en nu. En in het hier en nu zijn kan je zorgen om morgen – in ieder geval tijdelijk – wegnemen.

4. Ontspan!

Weet je dat je zelfs tijdens het lezen van dit artikel onnodige spanning in je lijf kunt vasthouden? Leg Happy In Shape even neer, ga rechtop zitten en ga je lichaam langzaam af op zoek naar plekken die gespannen zijn. Beweeg je schouders en hoofd een paar keer op en neer, wiebel je kaak en open je mond wagenwijd. Wedden dat je lijf meteen al een stuk lichter voelt?

Tekst: Ivana Batstra | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws