Met deze "hack" werkt een zelftest beter bij de omikronvariant

Eerst negatief, later toch positief? Dan komt hierdoor.

Negative test result by using rapid test device for COVID-19, novel coronavirus 2019 found in Wuhan, China

Corona zelftesten, er ligt standaard een voorraadje in ieder huishuiden. Gewoon voor 't geval dat. Maar nu blijkt dat de zelftest bij de omikronvariant minder goed werkt. Ténzij je deze extra handeling toepast. Wij vertellen je meer.

Andere eigenschappen

Ondanks dat de omikron variant minder heftig is, is het toch fijn om te weten dat je besmet bent. En dan komt een zelftest goed van pas. Je draait het wattenstaafje een aantal keer rond in één of beide neusgaten, dipt hem in de vloeistof en druppelt het mengsel op de test. Een paar minuten later verschijnt daar, tadááá, het resultaat. Alleen klopt die de laatste tijd steeds vaker niet dan wel. Want laat je je vervolgens bij de GGD testen, dan kan het zomaar zijn dat je ineens wel positief bent.

Dat de zelftesten minder betrouwbaar zijn, komt doordat ze omikron minder goed herkennen, laten experts weten. "De omikronvariant gedraagt zich iets anders dan andere coronavarianten. Hij heeft iets andere eigenschappen waardoor hij iets minder vaak in de neus gevonden wordt", aldus Bert Mulder, arts-microbioloog in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.

Extra handeling

Maar er is een hack waarmee het resultaat van de zelftest betrouwbaarder is. Oke, een hack kunnen we het misschien niet helemaal noemen, maar er komt wel een extra handeling aan te pas die niet op de bijsluiter staat. En die moet je maar net weten.

"Omikron zit, in tegenstelling tot de deltavariant, eerder in de keel dan in de neus. Dus als je dan in de eerste dagen van de besmetting alleen afneemt in de neus, dan kun je een vals-negatief resultaat krijgen", vertelt de Belgische viroloog Marc van Ranst aan Hart van Nederland. Haal het wattenstaafje daarom eerst langs je keel, voordat je hem in je neus doet - andersom mag natuurlijk ook.

Niet goedgekeurd

Hoewel het RIVM (nog) geen uitspraak wil doen over de betrouwbaarheid van deze keel-methode, wemelt social media van de verhalen van mensen die het geprobeerd hebben. En ja hoor, ondanks dat ze duidelijke ziekteverschijnselen hadden, kregen ze bij de zelftest in de neus een negatief resultaat, terwijl als ze de keel er ook bij deden, het resultaat wel positief was.

Let wel op: Zelftests zijn (nog) niet goedgekeurd om in de neus én keel te gebruiken. Fabrikanten raden het om die reden ook af. De stokjes zouden bijvoorbeeld niet altijd lang genoeg zijn om makkelijk in de keel te komen.

Bron: LINDA., RTL Nieuws, Een Vandaag | Beeld: iStock