Grote kans dat ook jij 's nachts een glas water naast je bed staan. Soms misschien wel meerdere dagen. Maar hoe hygiënisch is dat eigenlijk?
Wat zich afspeelt
Er is nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de kwaliteit van drinkwater dat een paar dagen op je nachtkastje staat, vertelt Frederik Hammes, afdelingsleider drinking water microbiology van een Zwitsers instituut, aan Quest. Wat Hammes wel kan vertellen, is wat er zich gedurende de nacht(en) afspeelt in je glas water.
Zuurder
De lucht zit vol met miljoenen stofdeeltjes, die voor ons onzichtbaar zijn. Die stofdeeltjes bestaan voornamelijk uit onze eigen huidschilfers en die van onze huisdieren. Verder zitten er deeltjes van huisinsecten in, zoals spinnen, vliegjes en muggen. Daarnaast daalt de pH-waarde gedurende de nacht, doordat water kooldioxide opneemt uit de lucht. Daardoor kan een nachtelijke slok water net even zuurder smaken dan wanneer je het vers uit de kraan tapt. Heel smakelijk klinkt het allemaal niet, maar het is absoluut niet gevaarlijk.
Bacteriën
Water uit de kraan is weliswaar vers, maar ook niet helemaal vrij van bacteriën. Echter zijn dit goede bacteriën, waar je niet ziek van wordt. Ook je eigen speeksel aan de rand van het glas is geen reden tot paniek, die bacteriën zijn immers van jezelf. Groeien er dan nog bacteriën in het water die je liever niet opdrinkt? Daar zal eerst onderzoek naar worden gedaan. Vooralsnog denkt Hammes dat het allemaal wel meevalt.
Je kunt dus gerust een slok water nemen ’s nachts. Hoewel je niet ziek wordt van een oud glas water, kan het geen kwaad om iedere avond een vers glaasje naast je bed neer te zetten.
Bron: Kookfans | Beeld: iStock