Je wilt een paar kilo's kwijt, dat kan. Je gaat sporten en let op wat je eet. Goed bezig! Maarre, wat je drinkt is minstens zo belangrijk. Bij een koekje met veel suiker en chocolade is het duidelijk dat ze niet heel veel doen voor je dieet. Maar is appelsap nou wel of niet gezond? En een smoothie? De volgende drankjes kun je in elk geval beter schrappen als je wilt afvallen.
1. 100% appelsap
Appelsap, het is eigenlijk in geen enkele vorm gezond. Het klinkt misschien gezond – want er zitten appels in – maar dat is het dus niet. En dan is 100% appelsap nog de ongezondste van allemaal. Dat zou je niet verwachten. De hoge hoeveelheid geconcentreerde suiker en calorieën in het vruchtensap kunnen leiden tot gewichtstoename. Natuurlijk zitten er ook vitamines in 100% appelsap, maar dat wint het niet van de suikers. De hoeveelheid suiker is zelfs vergelijkbaar met een blikje frisdrank.
2. Sinaasappelsap
Sinaasappelsap is, net als appelsap, doorgaans ook niet erg gezond. Het drankje bevat weinig vruchtensap, meestal slechts 5 tot 10 procent. Daarnaast zit er veel fructose-glucosestroop (HFCS) in sinaasappelsap. HFCS is afgeleid van maïszetmeel en is goedkoper dan suiker, daarom gebruiken veel voedselproducenten het graag. Het is ook zoeter dan suiker en wordt sneller door het lichaam opgenomen. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel snel dalen en krijg je juist zin in nóg meer suiker.
3. Smoothies
Een smoothie kán heel gezond zijn, maar de meeste voorverpakte varianten uit de supermarkt zijn dat helaas niet. Dit is voor veel mensen een valkuil. Het drankje lijkt namelijk heel gezond te zijn. Er zit toch fruit en groente in? Dat klopt, maar er zit ook een heleboel suiker in. Zo’n flesje smoothie kan zelfs evenveel, soms zelfs meer, suiker bevatten als een blikje frisdrank. Bij het persen van fruit en groenten worden de meeste, zo niet alle, vezels verwijderd. Daardoor blijven vooral de suikers over.
4. Frisdrank
Dit zal geen verrassing zijn in dit rijtje. Frisdrank bevat veel suiker, dat is algemeen bekend. Maar wist je dat het gemiddelde blikje frisdrank ongeveer 12 theelepels suiker en ongeveer 130 calorieën bevat? Dat is het dubbele van de hoeveelheid suiker in een chocoladereep. Wanneer je dagelijks frisdrank drinkt, is de kans groot dat je een grotere buik krijgt. Maar je kunt ook meer visceraal buikvet krijgen, de gevaarlijkste soort omdat het rondom je organen zit.
5. Alcoholische dranken
Ze noemen het niet voor niets een ‘bierbuik’. Elke dag een biertje drinken kan leiden tot gewichtstoename. Maar dat is echter niet de enige alcoholische drank die je beter kunt overslaan bij het afvallen. Overmatig drinken van wijn en sterke drank kan ook zorgen voor extra kilo’s en weefsel rond de buik. Bovendien belemmert alcohol het vermogen van je lichaam om vet te verbranden. Ook kunnen de drankjes de slaapkwaliteit verstoren en hormonen verstoren die honger en verzadiging beheersen.
6. Milkshakes
En dan hebben we het vooral over de variant die je bij een fastfoodketen koopt. Naast ‘gewone’ milkshakes bestaan er ook zogenaamde freakshakes, de overtreffende trap van een milkshake. Met een basis van ijs en versierd met alles wat ongezond is. Helaas is een reguliere milkshake niet veel gezonder. Neem bijvoorbeeld een grote chocolade-milkshake van McDonald’s. Daarbij krijg je meer dan 400 calorieën en 60 gram suiker binnen, waardoor het een van de minst behulpzame drankjes is als je wilt afvallen.
7. Gemengde koffiedranken
Koffie is er tegenwoordig in vele variaties. Met karamel- of vanillesmaak bijvoorbeeld, of de bevroren variant: ijskoffie. Door alle (zoete) toevoegingen lijken de drankjes nauwelijks meer op koffie. De meest luxe varianten bevatten soms zelfs 560 calorieën, 14 gram verzadigd vet en 80 gram suikers. Wow! Wanneer je elke dag zo’n koffievariant (met toef slagroom) drinkt, kun je gemakkelijk een halve kilo per week aankomen. Als je toch koffie wilt drinken, is zwarte koffie nog altijd de gezondste optie.
Bron: Kookfans | Beeld: Unsplash