Niet negeren: deze symptomen waarschuwen voor een bloedprop in je lichaam

En dat kan gevaarlijk zijn.

Woman siting on couch and holding shin with her hand closeup

Bloed is natuurlijk erg belangrijk voor ons lichaam. Het zorgt ervoor dat ons lijf blijft draaien en vervoert zuurstof naar de organen. Ieder volwassen mens heeft gemiddeld vier tot zes liter bloed in het lichaam zitten. Soms stolt dit, en dat zorgt voor een bloedprop, oftewel trombose. We leggen je uit hoe dit zit.

Trombose

Het bloed in je lichaam bevat stoffen die ervoor kunnen zorgen dat je bloedstolsels krijgt. Normaal gesproken zijn deze bloedstolsels goed. Ze zorgen er namelijk voor dat een wondje niet door blijft bloeden. Er zijn ook stoffen aanwezig waardoor het stollen stopt, dit heet antistolling. Als er iets mis is met de manier waarop je lichaam bloed stolt, dan kan een bloedstolling blijven groeien. Dan is de balans zoek, en kunnen de stofjes voor antistolling van je lichaam hier niet meer tegenop. Dit wordt ook wel trombose genoemd en kan gevaarlijk zijn voor je lichaam. Doordat bloedproppen de vaten verstoppen, kan er geen bloed meer naar de organen. Het is mogelijk dat een bloedstolsel uit het been of buikholte kan afbreken. Dit kan uiteindelijk in de longen terecht komen en heet een longembolie.

Soorten trombose

Er zijn verschillende soorten trombose. Eén van de ernstigste vormen is arteriële trombose. Dan sluit een bloedstolsel de slagaderen af en dit heeft grote gevolgen, zoals een hart- of herseninfarct. Daarnaast heb je ook nog een diep veneuze trombose dat ontstaat in de dieper gelegen aderen. Ten slotte er sprake van een veneuze trombose wanneer een bloedstolsel in een ader komt. Per jaar krijgen ongeveer 30.000 mensen een veneuze trombose. Dit kan uiteindelijk leiden tot de chronische aandoening PTS, oftewel posttrombotisch syndroom.

Doodsoorzaken

Trombose is één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland: één op de vier Nederlanders overlijdt eraan. De Trombosestichting Nederland deelt dat dit gelukkig steeds meer daalt door de ontwikkelingen van snellere diagnoses en betere medicijnen. Hierbij is het wel belangrijk dat je op tijd aan de bel trekt wanneer je denkt dat je een bloedprop in je lichaam hebt. Gelukkig zijn er symptomen waaraan je kunt herkennen of je trombose hebt.

Symptomen

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, en daarom is het belangrijk dat je de symptomen goed in de gaten houdt. Het is namelijk door je hele lichaam mogelijk om een bloedprop te krijgen. Dit kan komen door verschillende factoren, zoals te weinig bewegen of na een operatie. Luister daarom goed naar het lichaam en trek op tijd aan de bel wanneer je twijfelt. De meeste klachten kunnen behandeld worden.

  • Een bloedprop in het hart: dit herken je door een drukkende of knijpende pijn op de borst, pijn tussen de schouderbladen, kortademigheid, zweten, misselijkheid en uitstralende klachten als pijn in de arm, keel of kaak. Vrouwen kunnen andere klachten ervaren, zoals pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug, extreme moeheid, onrustig gevoel, angst of een snelle ademhaling.
  • Een bloedprop in de hersenen: dit herken je door hevige hoofdpijn en eventuele uitvalsverschijnselen van je organen. Trombose in je hersenen kan zorgen voor een beroerte, herseninfarct of TIA. Symptomen hiervoor zijn een scheve mond, naar beden hangende mondhoek, lamme arm of been, een doof of tintelend gevoel in de ledematen, verwarde, onsamenhangende spraak.
  • Een bloedprop in het been: dit herken je door een snel optredende zwelling van één been, een zwaar gevoel of pijn in het been, een rode tot blauwachtige verkleuring van het been, een lichte temperatuursverhoging, een strakgespannen huid van het been (rood en glanzend met gestuwde oppervlakkige aderen). Trombose in het been is een veelvoorkomende variant en dient direct behandeld te worden.
  • Een bloedprop in de buik: dit herken je door buikpijn, koorts, misselijkheid en overgeven, vochtophoping in de buik (ascites) en leverfalen.
  • Een bloedprop in de longen: dit herken je door pijn bij het zuchten en hoesten, een plotseling opkomende en onverklaarbare kortademigheid, pijn op de borst of tussen de schouderbladen, snelle ademhaling of moeilijk stil kunnen liggen. Trombose kan ontstaan in de longen, maar ook vanuit het been of hersenen in de longen terecht komen.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock