7 slechte gewoontes die je tanden kunnen beschadigen

Ai...

Beautiful young african-american woman brushing her teeth in the bathroom.

We poetsen twee keer per dag onze tanden en flossen regelmatig om ze mooi en gezond te houden. Toch maken we ons weleens schuldig aan bepaalde gewoontes die onze tanden juist beschadigen. Welke dat zijn? Komt-ie: 

1. Je drinkt niet genoeg water

Als je niet genoeg water drinkt, doe je je tanden geen plezier. Een droge mond kan lijden tot glazuurverlies en gevoelige tanden. Probeer twee liter water per dag te drinken en laat de cafeïnehoudende dranken zoveel mogelijk links liggen.

2. Nagelbijten

Als je nog een reden nodig hebt om je handen uit de buurt van je gezicht te houden, hebben we die. Nagelbijten kan je tanden behoorlijk beschadigen. Als je nagelbijt belast je onnodig je kaak en slijt het glazuur op je tanden.

3. Te hard je tandenpoetsen

Om je tanden mooi en gezond te houden, is het maar wat belangrijk om je tanden goed en regelmatig te poetsen. Let wel op dat je er niet in doorslaat. Te vaak en te hard je tandenpoetsen kan ervoor zorgen dat je de beschermende glazuurlaag van je tanden afpoetst. Als je die laag niet hebt, kun je sneller gaatjes krijgen.

4. Te snel poetsen

Als we het dan toch over tandenpoetsen hebben: hoe lang poets jij je tanden? Als je ’s ochtends haast hebt, is het wellicht verleidelijk om je tanden heel snel te poetsen. Maar probeer toch tijd te nemen voor je tanden. Poets ze twee keer per dag twee minuten lang.

5. Op ijs kauwen

De een verafschuwt het en de ander doet het zonder problemen: op de ijsklontjes kauwen die in je drankje zitten. Als je op ijsklontjes kauwt – vooral als ze heel groot zijn – moet je ontzettend hard kauwen om dat ijsklontje klein te krijgen. In sommige gevallen kun je zelfs een vulling breken als je te hard kauwt. Bovendien kun je op de lange termijn ook last krijgen van je kaken of gevoelige tanden krijgen als je vaak op ijsklontjes kauwt. Niet meer doen dus!

6. Roken

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat roken slecht is voor je tanden. Roken kan de aanmaak van plak stimuleren. Ook kun je lelijke vlekken op je tanden krijgen.

7. Je tanden als ‘gereedschap’ gebruiken

Grote kans dat iedereen dit weleens heeft gedaan: je hebt geen schaar bij de hand, dus scheurt het plakband af met je tanden. Wellicht denk je dat dit niet zo erg is voor je tanden, maar het tegendeel is waar. Je kunt je tanden er behoorlijk mee beschadigen en bovendien je mond bezeren.

Bron: One Good Thing by Jillee, Tips en Weetjes | Beeld: iStock