Het hoort voor veel mensen bij het tandenpoetsen: een flinke klodder tandpasta, je borstel éven onder de stromende kraan houden, en vervolgens aan de slag met het poetsen. Maar wat voor effect heeft dat eigenlijk?
Water voor het tandenpoetsen
Het gaat zo automatisch: gewoon even je tandenborstel onder de kraan voor je begint met tandenpoetsen. Velen denken dat dit ervoor zorgt dat de tandpasta z’n werk beter kan doen. Het voelt logisch: even mengen met wat water voor meer schuim. Verschillende experts hebben hier onderzoek naar gedaan, en daar komen opvallende conclusies uit.
Maakt het uit?
Zo heeft Dagmar Else Slot, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, onderzoek gedaan naar deze poets-gewoonte. Volgens haar maakt het uiteindelijk niet uit of je wel of geen water over je tandenborstel laat lopen voor het poetsen. Het maakt daarnaast ook niet uit of je dit voor of na het aanbrengen van de tandpasta doet. Ook Dirk van Dyck van de Universiteit Antwerpen stelt dat het eigenlijk niet uitmaakt: "Tandpasta heeft al de juiste combinatie tussen water en korreltjes."
Nadelen
De Britse tandarts Raha Sepehrara gaat bij Metro UK echter een stapje verder, zij raadt het natmaken van de tandenborstel juist af. "Met water verdun je de tandpasta, waardoor de effecten verminderen." Misschien zorg je met wat water dus inderdaad voor meer bruis, maar uiteindelijk is dat niet nuttig voor de werking van de tandpasta. Mocht je het gevoel hebben dat je de borstel nat moet maken om de haren zachter te maken, dan is dat een goed teken dat je huidige tandenborstel te hard voor je gebit is, vertelt Sepehrara. Al met al zijn er dus verschillende meningen over de juiste manier. Zolang je dagelijks twee keer per dag twee minuten of meer je tanden poetst, dan ben je al op de goede weg.
Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock