Jane Fonda: 'Hoe ouder je wordt, des te belangrijker het is om te bewegen'

"Zelfs al is dat erg traag, zoals in mijn geval."

Veertig jaar geleden lanceerde actrice Jane Fonda haar eerste eigen aerobics-video en haar look - een hoog gesneden gympakje over een legging met beenwarmers – is nog steeds iconisch. In de nieuwste campagne en video van H&M Move is de 84-jarige opnieuw te zien als sportinstructrice, in een monogram joggingpak van die sportlijn. Happy in Shape vroeg de actrice, activiste en schrijfster naar haar missie en favoriete sport.

In beweging

De grote ster van de nieuwe H&M Move campagne is zonder twijfel Jane Fonda. Met het merk in zee gaan was voor haar een logische keuze. "H&M Move is er echt op gericht om de hele wereld in beweging te krijgen, iets waar ik een groot deel van mijn eigen leven mee bezig ben geweest", legt ze uit. "Ik hou ook erg van hun filosofie: 'movewear' boven 'sportkleding'. Het gaat niet om sporten, super atletisch of dun zijn. Het gaat erom dat jij je lichaam de beweging geeft die het nodig heeft, zodat je goed voor jezelf zorgt."

Gezond ouder worden

In haar dagelijkse leven is in beweging blijven ook belangrijk voor de actrice. "Fysiek is het belangrijk om in beweging te blijven. Als we niet bewegen, worden onze gewrichten stijf, onze spieren zwakker en onze botten broos. Maar nog veel belangrijker: bewegen is ontzettend belangrijk voor onze geestelijke gezondheid en het helpt je beter te slapen, gezonder ouder te worden en blessures te voorkomen."

Advies van Jane

Jane is het levende bewijs dat genoeg bewegen zijn vruchten afwerpt op latere leeftijd. Met haar 84 jaar is ze fitter dan menig jongvolwassene. "Omdat ik zoveel beweeg, ben ik mijn hele leven - zowel mentaal als fysiek - fit en gezond geweest. Hoe ouder je wordt, des te belangrijker het is om te bewegen. zelfs al is dat erg traag, zoals in mijn geval."

Haar advies? "Ga niet te snel. Begin langzaam, begin voorzichtig en geef niet op. Blijf bewegen. We hoeven geen mara-thons te lopen of tot het uiterste te gaan. Elke vorm van beweging is goed en ieders lichaam beweegt in zijn eigen tempo. Elk lichaam heeft een ander soort beweging nodig en elk lichaam heeft andere mogelijkheden."

Tekst: Hilde Veeren | Beeld: H&M