Soms hebben we even een zetje nodig. Een goede film over een persoonlijke reis kan dan net zoveel effect hebben als een zelfhulpboek. Deze 7 verhalen zijn een must om te kijken. En we hebben de meeste usual suspects al weggelaten.
1. Wild (2014)
We trappen af metéén van de bekendste films. Regisseur Jean-Marc Vallée werkte met Reese Witherspoon, voordat ze samen aan het succes van Big Little Lies begonnen, aan deze boekverfilming. Witherspoon speelt Cheryl (gebaseerd op de memoires van Cheryl Strayed). In de zomer van 1995 besluit ze de 1.800 kilometer lange Pacific Crest Trail te lopen. Waarom? Cheryls reis is er één om te herstellen van een recente, persoonlijke tragedie. Slechte weersomstandigheden en gebrek aan voorraden weerhouden haar er niet van om door te zetten, vastbesloten om het trauma waar ze eerder in haar leven mee te maken kreeg, goed te maken. De klassieke zelfontdekkingsfilm, maar oprecht.
2. Lost in Translation (2003)
Terwijl hij voor werk in Tokio is, ontmoet een acteur van middelbare leeftijd (Bill Murray) een gedesillusioneerde twintiger (Scarlett Johansson), en de twee smeden een onverwachte band. De film laat heel goed zien hoe we een deel van onszelf kunnen verliezen als we reizen. Toch zet Sofia Coppola’s film de klassieke filmische reis van zelfontdekking op zijn kop. Want er is geen gemakkelijk ‘goed einde’, zoals je in de meeste films vaak ziet. Het beste wat ze haar twee personages kan bieden, zijn een paar momenten van verbinding; die hen misschien op de been zullen houden of zullen helpen als ze weer in de VS zijn.
3. The Darjeeling Limited (2007)
Wes Andersons trip door India was altijd wat ondergewaardeerd volgens ons. In dit comedy-drama zijn drie broers op een reis van zelfontdekking. Owen Wilson speelt Francis, die na een ernstig motorongeluk besluit dat hij zich wil herenigen met zijn broers Peter (Adrien Brody) en Jack (Jason Schwartzman). Hij organiseert een minutieus geplande reis door India om hun moeder te ontmoeten, die ze niet hebben gezien sinds hun vader een jaar geleden overleed. Verfrissend is dat de film juist de spot drijft met het arrogante geloof van westerlingen dat een ver land op de een of andere manier hun egoïstische, vaak zelf toegebrachte problemen, zullen oplossen.
4. Three Colors: Blue (1993)
De oudste in dit lijstje met een jonge Juliette Binoche. Julie worstelt om een manier te vinden om haar leven te leiden na de dood van haar man en kind. Blue aarzelt niet om spirituele en psychologische toestanden te verkennen die veel films te boven gaan. Julie isoleert zichzelf van de samenleving na het verlies. Ze leeft een leven vol verdriet en melancholie totdat ze de menselijke connecties die haar achtervolgen, niet meer kan weerstaan. Het bewijs dat mensen nodig zijn om te genezen.
5. Eat Pray Love (2010)
Deze kon natuurlijk niet ontbreken. Het heeft alle ingrediënten voor een film over jezelf vinden: meditatie, religieuze retraites, streetfood en reizen. Julia Roberts speelt Elizabeth Gilbert, die alles heeft wat ze wil, maar dat is op
de één of andere manier niet genoeg voor haar. Elizabeth neemt een moedige beslissing door na haar scheiding haar comfortzone te verlaten en de wereld rond te reizen; iets waar we allemaal wel eens van dromen in ons leven.
6. The Way Back (2010)
Drie ontsnapte gevangenen uit een Siberische goelag reizen zesduizend kilometer te voet naar vrijheid in India. Onderweg komen de Poolse Janusz (Jim Sturgess), een Amerikaanse ingenieur (Ed Harris) en een geharde crimineel (Colin Farrell) een weeskind tegen (Saoirse Ronan), die ze met tegenzin op sleeptouw nemen. Een inspirerende reis over wat je overhebt voor vrijheid, maar de meest diepgaande vraag die het oproept, is of een goed mens een rol van betekenis kan spelen in een tijd van wijdverspreid kwaad.
7. Little Miss Sunshine (2006)
Een gezin dat vastbesloten is om dochterlief naar de finale van een schoonheidswedstrijd te krijgen, reist met een VW- bus door het land. Vader Richard (Greg Kinnear) is geobsedeerd door het willen winnen van alles. Moeder Sheryl (Toni Collette) is fulltime bezig om dingen glad te strijken, terwijl ze haar eigen angst en woede onderdrukt. Dan is er de door angst geteisterde tiener Dwayne (Paul Dano) die houdt van Nietzsche, terwijl
opa (Alan Arkin) uit zijn bejaardentehuis is gezet wegens het snuiven van heroïne. En heeft oom Frank (Steve Carell) zojuist geprobeerd zelfmoord te plegen. Tezamen in de VW-bus is het een hilarische road movie over een familie die dichter bij elkaar komt dan ooit.
Benieuwd naar meer films? Je leest het in de nieuwe Happy in Shape die nu in de winkels ligt!
Tekst: Jorrit Niels | Beeld: Wild