Ai: deze onverwachte dingen kunnen de pil minder betrouwbaar maken

De volgende zaken kunnen deze vorm van anticonceptie minder effectief maken.

Women and pills she think about her health

Om de menstruatie te reguleren, om acne te bestrijden of om de heftigheid van de bloedingen wat te verminderen: er zijn verschillende redenen waarom vrouwen de pil slikken, al zullen de meesten dat doen om een zwangerschap te voorkomen. In 99,7 procent van de gevallen slaagt de pil daarin, míts je 'm juist gebruikt. 

Gastric bypass

We weten dat een maagverkleining enorm veel risico's met zich mee kan brengen. Veel mensen weten echter niet dat het ook de werkzaamheid van de pil kan beïnvloeden. "Als je een gastric bypass-operatie hebt ondergaan, kan dit ervoor zorgen dat de hormonen van de pil niet meer goed in je lichaam worden opgenomen", vertelt klinisch adviseur voor seksuele gezondheid Karin O'Sullivan aan Cosmopolitan. Anticonceptie die in de maag opgenomen moet worden, werkt in dit geval niet goed. Wel zijn er genoeg alternatieven. Als voorbeeld noemt O'Sullivan de anticonceptiepleister, een implantaat of een koperspiraal.

Laxeermiddelen

We weten dat diarree ervoor kan zorgen dat de pil niet goed werkt en om diezelfde reden kan het ook voor problemen zorgen als je laxeermiddelen gebruikt. Alle middelen met laxerende eigenschappen kunnen voorkomen dat de pil goed in je systeem wordt opgenomen, waardoor die dus minder betrouwbaar wordt. Moet je om wat voor reden dan ook laxeermiddelen gebruiken, zorg dan dat je op een andere manier goed beschermd bent als je een zwangerschap wilt voorkomen.

Vasten

Momenteel is intermittent fasting enorm populair. Mensen geven met name de vastenmethode waarbij je al je eten binnen acht uur moet nuttigen een kans. Minder populair is de methode waarbij je 24 uur vast. Dit is natuurlijk een stuk moeilijker vol te houden, maar kan ook een negatief effect op de pil hebben. "Als je meer dan 24 uur aaneengesloten vast en dit vaker dan een keer per maand doet, dan is er een kans dat je anticonceptiepil niet naar behoren werkt", legt O'Sullivan uit. De expert raadt aan om een andere vorm van anticonceptie te gebruiken als je met regelmaat een langere tijd vast.

Extreme tempraturen

In Nederland worden we niet zo snel blootgesteld aan extreme temperaturen, maar als je op een verre vakantie gaat is het goed om te weten dat erg warme of juist erg koude temperaturen de werking van de pil kunnen aantasten. "Als je de anticonceptiepil in een erg warme of koude omgeving bewaart, dan kan die daar minder effectief van worden", waarschuwt O'Sullivan. Reis je binnenkort af naar een erg koud of erg warm land? Overleg dan met je huisarts of het nodig is om tijdelijk een alternatieve methode te gebruiken.

Bron: Cosmopolitan / Beeld: iStock