4 Dingen die niemand je vertelt als je vegan wordt

Good to know!

Ben jij aan het twijfelen om over te stappen op vegan food? Goed bezig! Toch zijn er een aantal dingen die je zou moeten weten voordat je vegan gaat eten, die niemand je vertelt. 

Opgeblazen gevoel

Omdat je als je vegan eet steeds meer groenten, fruit en granen eet, kan dat een overload zijn aan vezels aan het begin van je vegan-reis. En dat kan dan weer zorgen voor een opgeblazen gevoel. "Te snel, te veel vezels eten voor wat je lichaam aankan, veroorzaakt een opgeblazen gevoel omdat het tijd kost voor je darmbacteriën om te veranderen en het te verwerken", legt veganist en auteur Jill Nussinow uit. Ze adviseert daarom ook om in de tussentijd veel water te drinken, zodat het net lijkt op een 'modderprop door een pijp heen drukken'.

Meer honger

Je zult in het begin een stuk meer honger hebben dan wat je eerst had. Je zult in de eerste paar weken regelmatig een rommelende maag horen, en wat prikkelbaarder zijn. Echter is daar een goede reden voor volgens Nussinow.

"Planten worden sneller verteerd omdat ze niet op dezelfde manier in je darmen blijven zitten als vlees. Dus je kunt je inderdaad hongerig voelen. En dan vooral als je geen hogere bronnen van plantaardige eiwitten of vetten gebruikt. Deze helpen je juist om verzadigd te blijven."

Proteïnepoeder

Als je net bent begonnen aan je vegan journey, kan het voorkomen dat je nog niet zo goed weet hoe je je eiwitgehalte omhoog krikt. En dat is logisch, aangezien niemand meteen kennis heeft van alle plantaardige bronnen. Hierdoor kan plantaardige proteïnepoeder je nieuwe beste vriend worden. Voeg gewoon wat plantaardige eiwitpoeder een een heerlijke smoothie toe, en je bent klaar voor de dag!

Vitamines

Een van de belangrijkste dingen die je moet onthouden tijdens dit vegan-proces, is dat je te allen tijde je vitamines moet blijven nemen. Studies tonen namelijk aan dat veganisten vaak niet alleen een tekort aan vitamine B12 hebben, maar ook aan vitamine D, omega 3, calcium en ijzer. Let daar dus goed op!

Bron: Shape | Beeld: Adobe Stock