Ontrafeld: wat betekent het als je droomt dat je in verwachting bent?

Als je daadwerkelijk zwanger bent, heeft die droom een heel andere betekenis dan voor vrouwen die geen kindje verwachten.

We hebben allemaal die ene droom gehad waarin we naakt in het openbaar verschenen en waarin onze tanden uitvielen. En die droom waarin je zwanger bent? Ook die hebben de meeste vrouwen weleens gehad. Maar wat betekent het nu eigenlijk als je in je droom een kleintje verwacht?

Zwanger versus niet zwanger

Dromen kunnen je nog weleens wat proberen te vertellen of een weerspiegeling zijn van iets. We lichtten daarom eerst toe wat het betekent als je daadwerkelijk zwanger bent, en daarna wat die droom kan betekenen als je niet in verwachting bent.

Je bent zwanger

Ben je zwanger? Dan is het superlogisch dat je in je droom ook zwanger bent, of dat je droomt over je bevalling of over een bezoekje aan een arts. In je dromen verwerk je je indrukken van de dag, en dromen over je prenatale avontuur is volgens experts een weerspiegeling van jouw kijk op je zwangerschap.

Door te dromen over je zwangerschap (en alles wat daarbij hoort) bereid je je volgens de experts voor op de komst van je kindje. Grappig feitje: vrouwen die zwanger zijn dromen ook meer (of onthouden technisch gezien hun dromen vaker). Dit komt – het zal ook eens niet – door de schommeling in hormonen.

Je bent niet zwanger

Ben je niet zwanger en droom je dat je een kindje krijgt? Dan kunnen er verschillende redenen zijn waarom je hier toch over droomt. Ten eerste kan het zo zijn dat je overdag met baby's te maken hebt gehad. Je ging bijvoorbeeld op kraamvisite bij een bekende, of je zag een film over baby's.

Ten tweede kan een droom over een zwangerschap ook een metafoor zijn. Een baby staat dan voor een nieuwe ontwikkeling in je leven. Echter, wanneer je helemaal niet zwanger wilt worden, maar dat in je droom wel bent, dan kan het weerspiegelen dat je veel stress ervaart. Een baby krijgen is iets moois, maar als je hier niet aan toe bent of het überhaupt niet wilt, kan dit voor stress zorgen. De stress die je in je droom voelt, kan refereren aan de stress die je in het dagelijks leven voelt.

Je bent niet zwanger, maar hebt in je droom een kindje gekregen

Naast een zwangerschap is het ook mogelijk dat je droomt over een kindje. Een droombaby kan in dat geval meerdere betekenissen hebben. Zo staat een huilende baby ervoor dat je hulp nodig hebt. Houd je een baby vast? Dan kan het betekenen dat je je kinderwens graag in vervulling wilt brengen.

Als je droomt over een kwaadaardige baby, betekent het dat er verandering aankomt waar je bang voor bent. Droom je over een baby die gewond raakt? Dan heb je vaak iets heftigs meegemaakt. Dit soort dromen komen vaak voor bij mensen die pas iemand zijn verloren.

En droom je over een adoptiekindje? Dan is de kans heel groot dat je ergens mee bezig bent waar je heel veel passie voor hebt.

Bron: Healthline | Beeld: Iam_Os (Unsplash)