Science says: yoga vermindert stress en verbetert geheugen

Een gezonde geest in een gezond lichaam!

Young girl doing yoga

Natúúrlijk wisten wij al dat yoga hartstikke goed voor je is. Je komt tot rust, werkt aan je balans, en geeft ondertussen een fijne work-out aan spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had. Maar ook voor je mental health kan yoga een bijzonder positief effect hebben!

Healthy body, healthy mind

Je kent het gezegde wel over een gezonde geest in een gezond lichaam. En dat blijkt bijna nergens meer van toepassing dan bij yoga. Met yoga combineer je immers een hoop verschillende technieken om aan je gezondheid te werken: van ademhaling tot mindfulness, gecombineerd met een stevige dosis inspanning voor je spieren.

Geen wonder dus, dat onderzoeken al sinds jaar en dag uitwijzen dat yoga hartstikke goed voor je is. Een nieuw onderzoek, dat afgelopen lente is uitgekomen in het wetenschappelijke Journal of Behavioral Medicine, ontdekte een set nieuwe voordelen aan een regelmatige yoga work-out.

Onderzoek

Wetenschappers van de University of Illinois namen de proef op de som, en deden een test met 86 volwassenen met een full-time baan: stress genoeg, right? Zij volgden thuis een yogaprogramma van gematigde intensiteit, met drie work-outs per week.

En daaruit bleek dat zij, in vergelijking met een controlegroep 'significant minder stress en spanning' ervaarden, en hoger scoorden op taken die met het kortetermijngeheugen te maken hadden.

Bevestiging

De conclusie van het onderzoek sluit aan bij eerdere proeven op het gebied van lichaamsbeweging en mental health. Zo stelt één van de betrokken onderzoekers: "Er is al wat onderzoek dat yoga rechtstreeks vergelijkt met aerobics, en we weten al langer dat aerobics ook goed is voor de hersenen."

"Ons onderzoek gaat in op complexe bewegingen – het is niet gewoon als fietsen of lopen in een rechte lijn, maar multiplanaire bewegingen die je vragen om een beetje anders de ruimte te navigeren en bewust te zijn van beweging, techniek, en ademhaling." Couldn't agree more! Wij rollen ons yogamatje maar eens extra uit deze week.

Bron: Real Simple, Vriendin | Beeld: Adobe Stock