Romy Boomsma over gezond leven en het moederschap

'Als we een feestje hebben, eten we alleen al met ons gezin drie taarten weg'

Jubileumgala – De Nationale Opera 50 jaar

Romy Boomsma woont samen met hubby Arie Boomsma, hun drie kinderen Bobby (7), Mozes (5) en Juniper (3) en haar moeder op een prachtige boerderij in de buurt van Amsterdam. In gesprek met Marie Claire vertelt Romy alles over haar leven op de boerderij en doet ze een boekje open over het moederschap.

Bewust leven

De familie Boomsma heeft het goed voor elkaar op hun idyllische plekje in het groen. Ze zijn dan ook volop bezig om zo bewust mogelijk te leven. "We eten en kopen heel bewust; veel van ons voedsel halen we bij bio-logische boerderijen hier in de buurt", vertelt Romy. "We hebben een tijdlang vegetarisch gegeten en ook veel plantaardig, maar we eten nu wel weer vlees, omdat ik tijdens mijn laatste zwangerschap veel ijzertekort had. Bovendien is heel strikt eten met drie kleine kinderen best lastig. Ik vind het belangrijk dat ze zelf ontdekken wat ze wel en niet lekker vinden. Als we vlees eten, is het biologisch en dan geven we ze ook echt mee: dit zijn de koeien die wij eten. Al vind ik mezelf daar ook een beetje hypocriet in, want ik zou nooit onze eigen varkens kunnen opeten."

Snoepen

Manlief Arie is natuurlijk een en al fit. Is er daarom wel ruimte voor hier en daar een lekkernij? "Dat is een soort beeld wat om ons heen hangt vanwege Arie zijn werk. Maar als we een feestje hebben, eten we alleen al met ons gezin drie taarten weg", zegt Romy. "Het een sluit het ander niet uit: we eten thuis gezond als basis, met alle kennis die we hebben over voeding en gezond leven, en onze kinderen groeien op met dat als voorbeeld."

Het valt dus heus wel mee met de regels. "Er zit nergens een restrictie op in de zin van: als we ergens komen, nemen we ons eigen eten mee, of de kinderen mogen niet snoepen. Ze proeven alles, sommige dingen vinden ze heel lekker en andere minder. Prima, ik lustte heel veel zelf ook pas toen ik volwassen was. Ik denk dat je het open moet houden, want als ze later denken: wij mochten thuis nooit snoepen, heeft dat alleen maar een tegenovergesteld effect."

Moederschap

Het is dus prima vertoeven op de boerderij, waar Romy alle tijd heeft voor de kinderen. Echter, de mama van drie heeft ook een tijdje kritiek gehad op dat fulltime moederen niet meer van deze tijd is. "Die kritiek kwam door de beeldvorming dat ik een soort ondergeschikt vrouwtje was dat thuis zat. Terwijl ik het zelf een ultieme luxe vond dat ik niet meteen weer van alles hoefde met jonge kinderen", stelt Romy.

"Tussen de eerste twee zat maar drieëntwintig maanden, ze sliepen slecht en ik was kapot. Ik geloof wel dat het van deze tijd is om werk te combineren met thuis zijn, maar daarin zit ook een uitdaging, want ik zit continu in twee rollen: ik ben aan het werk en ik ben aan het moederen", legt ze uit. Het was af en toen dan ook behoorlijk aanpoten. "Het was pittig om alweer veel aan het werk te zijn terwijl de jongste pas anderhalf was, wat dat betreft was het lekker geweest als het allemaal een jaar later was gebeurd", aldus Romy.

Het hele interview met Romy Boomsma vind je in de nieuwste Marie Claire. Vanaf vandaag in de winkels!

Bron: Marie Claire (Jill Waas) | Beeld: NL Beeld

Celebrities
  • NLD/Amsterdam/20151106 - De Nationale Opera viert haar vijftigste verjaardag met een primeur: het Opera Gala. Bij Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Op de foto: Arie Boomsma enpartner Romy Houwer (zwanger)