Zo (on)gezond is een kant-en-klare maaltijdsalade

Het is snel én gezond. Of toch niet?

Chicken Caesar Salad

Ben je laat thuis of heb je geen zin om te koken? Een kant-en-klare maaltijdsalade biedt een makkelijke en snelle oplossing. En je bent meteen gezond bezig. Of toch niet? Daar zijn de meningen over verdeeld. Wij zochten daarom voor je uit hoe healthy het nou echt is.

Verschillende soorten

Een kant-en-klare maaltijdsalade is een complete salade waar alle ingrediënten al in het bakje zitten. De schappen staan vol met verschillende smaken en ingrediënten, en dat is nu het verraderlijke. Want de salade zelf is heel gezond, maar wanneer daar vette ingrediënten aan toegevoegd worden, is-ie een stuk minder gezond. Dit komt met name door de kazen, vlees en dressings. Een salade met veel kaas of dressing is dus minder gezond dan een salade zonder kaas of dressing.

Toppings

Volgens het Voedingscentrum moet je iedere dag 250 gram groenten eten, waar je snel aan komt als je een maaltijdsalade eet. Hierdoor lijkt het dat een kant-en-klare maaltijdsalade een gezonde keuze is. Toch worden de toppings in grote hoeveelheid gegeven, waardoor de calorieën veel hoger zijn. En heb je ook kans dat je onbewust meer eet. Een kant-en-klare maaltijdsalade wordt namelijk gezien als volwaardige maaltijd, en dat kan misschien meer zijn dan je normaal gesproken binnenkrijgt.

Zo eet je het wel gezond

Moet je nu stoppen met het eten van de kant-en-klare maaltijdsalades? Welnee. Vind je het lekker, gewoon eten. Let je op de kilo's? Houd er dan rekening mee wat voor toppings er op de salade zitten. Haal er bijvoorbeeld wat stukjes kaas uit of gebruik de dressing niet.

Bron: Kookfans | Beeld: Adobe Stock

Food
  • A delicious chicken caesar salad with parmesan cheese, dressing and croutons.