Dit kun je het beste drinken op een warme dag

Warme thee of toch een koude smoothie?

Op warme zomerdagen is het belangrijk dat je gehydrateerd blijft. Maar wat kun je het beste drinken? Hoewel je vast niet staat te springen om warme thee, blijkt een heel koel drankje misschien ook niet dorstlessend. Dít kun je het beste drinken om koel te blijven!

Warme drank

Op een snikhete dag heb je misschien weinig zin in een warme drank, maar in bepaalde gevallen kan dit wel de goede keuze zijn. Een warm drankje warmt je lichaam namelijk eerst op, maar zorgt er ook voor dat je zweet produceert. Dit is meer dan de warmte van het drankje waardoor je meer warmte verliest en je dus vanzelf afgekoeld raakt. Klinkt logisch, toch?

Zweet verdampen

Maar dan is er ook nog het omgekeerde effect: als het zweet de kans niet krijgt om te verdampen, dan heeft een warm drankje weinig zit. Dus als er vocht in de lucht zit of als je veel kleding draagt, dan kun je beter voor iets koels kiezen. Hierdoor trekt er namelijk ook warmte uit je lichaam.

IJskoud drankje

Een ijskoud drankje op een warme dag wordt daarnaast ook niet aangeraden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kou het zweetmechanisme van je lichaam uitschakelt, waardoor je meer warmte opslaat dan je verliest.

Wat de reden is waarom ons lichaam zo reageert op warme dranken, is voor wetenschappers ook niet duidelijk. De stelling dat een warm drankje de kerntemperatuur verhoogt, blijkt namelijk niet te kloppen. Volgens de laatste onderzoeken spelen thermosensoren in de keel en mond een rol bij het opwekken van een zweetreactie, maar daar is nog meer onderzoek voor nodig.

Bottom line: zorg ervoor dat je op een snikhete dag voldoende gehydrateerd blijft!

Bron: Ze.nl | Beeld: Adobe Stock