7 tips om minder geld uit te geven als je boodschappen doet

Vooral nummer vier is handig.

Einkaufswagen voller Einkäufe in einem Supermarkt

Als we even een paar boodschappen doen, kunnen we ons nog weleens verbazen over het totaalbedrag dat we moeten betalen. Boodschappen zijn behoorlijk wat duurder geworden, maar gelukkig zijn er een aantal trucjes om wat geld te besparen in de supermarkt.

1. Maak een plan

Soms is het moeilijk om te bedenken wat je de hele week wil eten, maar als je een plan maakt, kun je makkelijker geld besparen. Door een boodschappenlijstje te maken voorkom je impulsaankopen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat huishoudens zo'n dertig procent van wat ze kopen aan voedingsmiddelen weggooien. Als je weet waarvoor je elk ingrediënt gaat gebruiken, is de kans veel groter dat je niks weggooit.

2. Ga voor diepvriesgroenten en -fruit

Genoeg fruit en groenten eten is belangrijk. Loop echter eens naar het vriesvak in plaats van meteen naar het groente- en fruitschap in de supermarkt. De diepvriesvariant is ook hartstikke gezond, en vaak veel goedkoper. Ook kun je diepvriesgroente- en fruit veel langer bewaren, waardoor de kans dat je iets moet weggooien een stuk kleiner wordt.

3. Kijk naar de prijs in kilo

Het lijkt vaak een goede zet om een voordeelverpakking aan te schaffen, maar niets in minder waar. Soms is het goedkoper om een item los te kopen, dan in een voordeelverpakking. Kijk daarom altijd naar de kiloprijs.

4. Heroverweeg je proteïne

Genoeg eiwitten binnenkrijgen is belangrijk, maar dat hoeft heus niet altijd in de vorm van vlees of vis te zijn. Zo zijn plantaardige eiwitbronnen vaak goedkoper dan vlees of vis. Maak dus eens wat vaker een maaltijd met tofu of bonen in plaats van met kip.

5. Doe boodschappen op de markt

Op de markt kun je regelmatig leuke fruit- en groentedeals vinden. Helemaal als je aan het eind van de dag naar de markt gaat, kun je nog weleens wat fruit en groente extra krijgen – zonder extra te betalen.

6. Kies voor seizoensproducten

Producten die in het seizoen zijn, zijn vaak lekkerder en ook nog eens goedkoper. Seizoensproducten worden vaak in Nederland geteeld, waardoor ze niet ingevlogen hoeven te worden. Dat betekent goedkopere producten die ook nog eens duurzamer zijn. Win-win, dus!

7. Kies voor huismerk

Onderin de schappen vind je vaak de huismerkproducten. Deze producten zijn vaak een stuk goedkoper dan de A-merken. Uiteraard hebben we van sommige producten ons favoriete merk, maar in sommige gevallen maakt het niet zoveel uit welk merk je kiest. Ga in die gevallen dus voor de huismerkvariant.

Bron: Health Line | Beeld: Adobe Stock