Zo kun je jouw social media kanalen als cv gebruiken

Zo vind je via social media de baan van je dromen.

Woman using social media microblogging app on her phone

Je vakantiefoto's van je uitgaansvakantie naar Albufeira op Instagram gooien? Think twice. Tegenwoordig zijn je social media-kanalen al lang niet alleen meer bedoelt om leuke foto's en video's met je vrienden en familie te delen. Nee, je kunt je accounts ook gebruiken als jouw persoonlijke cv. Potentiële werkgevers kunnen je namelijk ook opzoeken op Facebook, Instagram of TikTok. Zo maak je jouw accounts job proof.

Social media is overal

We kunnen ons bijna geen leven meer zonder social media voorstellen. Zo zoeken we op TikTok en Instagram naar handige lifehacks, onze volgende vakantiebestemming, of doen we er inspiratie op voor een nieuwe festival outfit. Maar je kunt je social media ook inzetten om een potentiële werkgever aan te trekken.

Social media lijkt ieder jaar weer te veranderen en er komen steeds meer apps bij. We zetten hashtags, filters en video's alweer anders in dan we een aantal jaar geleden deden. Daarom is het goed om alles even op een rijtje te zetten en te kijken naar wat je het beste kunt doen om jouw profielen zo professioneel mogelijk op te stellen als cv. We leggen je uit hoe je bijvoorbeeld je TikTok en Insta kan inzetten als curriculum vitae.

Zo kun je TikTok inzetten als je cv:

De opkomst van cv’s laten zien via TikTok is een idee dat het bedrijf zelf bedacht heeft, zo blijkt uit een artikel van ExpressVPN. Het platform erkende de moeilijkheden die onlangs afgestudeerden moesten trotseren om stages of banen te vinden, en introduceerde in 2021 TikTok Resumes.

Zo kun jij een sollicitatievideo naar keuze opnemen en deze op je account te plaatsen. Stel jezelf bijvoorbeeld in 60 seconden voor of laat kort zien wat jouw kwaliteiten zijn. Het enige wat je hoeft te doen is de hashtag #TikTokResume in de caption te zetten. Al honderdduizenden gebruikers probeerden via deze manier een baan te vinden. “Dit zijn de redenen waarom je mij in dienst moet nemen”, zegt Makena Yee, een 23-jarige sollicitante uit Seattle, in een van de succesverhalen van TikTok Resumes. Nadat haar video-cv viraal was gegaan, verzamelde zij miljoenen weergaven en honderden comments, waaronder ook zinnen als “Neem haar in dienst!”. Yee ontving meer dan 15 uitnodigingen om te solliciteren na haar video met de hashtag. Wow!

Zo kun je Instagram inzetten als je cv:

Ook Instagram kan goed dienen als een cv. Iman Vellani, een Pakistaans-Canadese actrice, is een vooraanstaand voorbeeld van hoe Instagram deuren voor jou kan openen op de banenmarkt. Ze heeft de rol van Kamale Khan in een Marvel-serie binnengehaald via haar Instagramaccount; ze had Marvelpersonages afgebeeld op haar nagels, en dat heeft de aandacht van de castingbureaus getrokken. Aha!

Het visuele karakter van Instagram maakt het ook extra aantrekkelijk voor werkzoekenden. Het stelt mensen in staat om in pakkende video’s en oogverblindende beelden te laten zien wat ze kunnen. Of je nu ontwerper, kok of een getalenteerd fotograaf bent, Instagram biedt het ideale platform voor zelfexpressie en om mogelijke werkgevers te laten zien wat je kunt. Het is als het ware je persoonlijke portfolio.

Echter, het is wel belangrijk dat jij jezelf blijft op je social media accounts. Laat zien wie je echt bent, maar probeer niks te 'faken'. BeReal!

Beeld: Adobe Stock

Lifestyle
  • Woman using social media microblogging app on her phone