Tropische hitte: zo voorkom je dikke ogen in de ochtend

Veel mensen hebben last van dikke ogen in de ochtend wanneer het warm is.

Tropische temperaturen zijn we in Nederland niet zo gewend, dus daarom weet ons lichaam er ook af en toe geen raad mee. Heb jij tijdens deze warme dagen ook last van dikke ogen? Zo voorkom je het!

6 tips

Wanneer het buiten erg warm is, is ons lichaam niet zo effectief met het doorsturen van vloeistof. Vocht wordt vast gehouden en dit uit zich, bijvoorbeeld, in dikke ogen. Zo wordt je slaperige look met +10 aangedikt en kan het een tijdje duren voordat je je echt wakker voelt. Hieronder 6 tips om die dubbele wallen te bestrijden:

1. Drink water voor het slapen gaan

Je ogen zwellen op doordat er een hoge concentratie zout in het gebied rond je ogen is. Door veel water te drinken voor het slapen gaan, spoel je het gebied rond je ogen waardoor je zwelling vermindert. Vermijd daarom ook vloeistoffen die vocht aan je lichaam onttrekken, zoals cafeïne en alcohol.

2. Leg iets kouds op je ogen

Zwellingen kun je verminderen door er een koud kompres op te leggen. Een alom bekende truc voor je opgezwollen ogen zijn gekoelde komkommerschijfjes op je oogleden. Geen komkommer in huis? Maak dan een paar theezakjes nat en leg ze een kwartier in de vriezer. Of gebruik je eetlepels, ook die kun je verkoelen door ze in de koelkast te leggen.

3. Leg aardappel op je ogen

Iets minder fashionable dan komkommers, maar ook zeker het proberen waard. Aardappels bevatten van nature samentrekkende eigenschappen die de huid rondom de ogen weer glad en strak maakt. Schil rauwe aardappels en snijd ze doormidden. Leg de helften 10 minuten lang op je ogen. De aardappel zal je ogen koelen en de zwelling zal verminderen.

4. Masseer je ogen

Geen tijd voor om te liggen met komkommers of aardappels? Ga dan voor de oogmassage. Met een kloppende beweging ga je met je middelvingers onder de ogen door, van de binnenooghoek naar de buitenkant. Zo stimuleer je het lymfesysteem zodat vocht en afvalstoffen versneld worden afgevoerd. Voor de bovenkant van het oog druk je met de toppen van je ringvingers stevig onder je wenkbrauw, ook weer van binnen naar buiten toe. Herhaal de massages drie keer.

5. Week watten in crème of tonic

Waarschijnlijk heb je de benodigdheden voor deze truc al in huis. Je crèmes en tonics voor je dagelijkse gezichtreinigings-ritueel kunnen ook dienen als extra behandeling voor je opgezwollen ogen. Week twee wattenbolletjes in een crème of tonic met samentrekkende eigenschappen, ga achterover liggen en doe je ogen dicht. Leg dan de wattenbolletjes op je ogen. Laat het middel ongeveer 10 minuten inwerken. Haal dan de wattenbolletjes weg en spoel je gezicht af.

6. Maak een avondwandeling

Een avondwandeling vlak voor het slapen gaan is altijd goed. Je gedachten krijgen frisse lucht en je huid wordt beter doorbloed. Dit helpt bij het vervoeren van de vloeistoffen door je lichaam in plaats van deze te laten ophopen. Een ommetje van 15 minuten is hierbij al voldoende.

Bron: Santé, Happy in Shape archief | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws