5 redenen waarom je vaker een workout in het water zou moeten doen

En hierbij hoef je niet alleen te denken aan baantjes trekken!

Aqua aerobics in water sport center

Dat zwemmen enorm goed voor je is, weten we allemaal. Niet zo dol op zwemmen? Je kunt ook genoeg andere workouts in het water doen, zoals bijvoorbeeld aquarobics. Aan al deze verschillende vormen van bewegen in het water zijn veel gezondheidsvoordelen verbonden. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje.

1. Conditieverbetering

Je kunt overwegen om je conditie te verbeteren door een stukje te gaan joggen, maar hardlopen vraagt over het algemeen vrij veel van het hele lichaam. Wil je je lichaam niet te veel belasten, maar toch je conditie verbeteren? Probeer dan eens een work-out in het water te doen! Bewegen in het water vergroot je longcapaciteit en draagt daarmee bij aan de versterking van je longen. Dit houdt in dat je de zuurstof in je longen efficiënter gaat gebruiken. Zwemmen of bewegen in het water is dus ook geschikt voor mensen met een astmatische achtergrond.

2. Beter slapen

Heb je regelmatig moeite met in slaap komen of slaap je over het algemeen slecht? Misschien is het dan tijd om de zwemsport eens te overwegen. Bewegen in het water zou namelijk best eens bij kunnen dragen aan een verbeterde nachtrust volgens Healthline. Onderzoek bij ouderen die leden aan slapeloosheid toonde aan dat hun levenskwaliteit en slaap verbeterden na regelmatige beoefening van aerobe oefeningen, waaronder zwemmen.

3. Mentale gezondheid

Als je eenmaal fysiek verschil begint te merken door je beweging in het water, zal dit automatisch ook je mentale gezondheid goed doen. Ook biedt zwemmen je de mogelijkheid om je tijdelijk af te sluiten van de buitenwereld, waardoor je de ruimte krijgt om je gedachten te ordenen en tot rust te komen.

4. Sterkere spieren

Jezelf verplaatsen in het water kost meer moeite dan normaal en kost dus meer inspanning. Dit komt door de weerstand van het water en draagt bij aan het opbouwen van kracht. Het gebruik van gewichten zoals in de sportschool is dus niet nodig om spieren op te bouwen.

5. Sterker hart

We weten allemaal dat het belangrijk is om cardio-oefeningen te doen als je je hart gezond wilt houden. Deze oefeningen kunnen bijdragen aan het verbeteren van je cholesterolgehalte, je bloeddruk verlagen en het risico op hartaandoeningen verminderen. Als je echter al hartproblemen hebt, is het raadzaam om eerst contact op te nemen met je huisarts. Informeer dan even of het veilig is om te beginnen met een specifieke sport in het water.

Bron: Healthline, Margriet, Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock

Fit
  • Aqua aerobics in water sport center, indoor swimming pool, recreational leisure