Veel meer dan alleen skiën: deze dingen wil je doen in Tirol

Van hiken door de bergen tot paragliden en natúúrlijk apfelstrüdels eten.

Denken we aan Tirol, dan denken we al snel aan alles wat met sneeuw en après-ski te maken heeft. Maar ook in de andere seizoenen is de Oostenrijkse deelstaat een prachtig gebied om te bezoeken. Deze dingen wil je absoluut doen als je naar Tirol gaat.

Neustift

Met het vliegtuig ben je binnen anderhalf uur in Tirol, maar een duurzamer alternatief is de nachttrein. Die rijdt in zo'n tien uur van Amsterdam direct naar Innsbruck, terwijl jij lekker ligt te slapen in een van de comfortabele bedjes. Wij verblijven in Neustift, een dorpje dat ongeveer dertig kilometer ten zuidwesten van Innsbruck ligt en onderdeel is van het veertig kilometer lange dal Stubaital. Als je daar aankomt, begrijp je meteen waarom toeristen uit allerlei delen van de wereld er naartoe reizen: omgeven door indrukwekkende bergen met besneeuwde toppen, met het zonnetje op je gezicht en de fluitende vogeltjes op de achtergrond kun je er écht even ontsnappen uit de hectiek van het dagelijkse leven.

Beeld: TVB Stubai Tirol/Andre Schönherr

Stubai Super Card

Als je Stubaital optimaal wil ontdekken, is de Stubai Super Card ideaal. Deze zit in veel hotels in de vallei inbegrepen in de kamerprijs. Mocht jouw hotel geen member zijn, dan kun je een Stubai Card (dus zonder 'Super') aanschaffen. Met beide kaartjes krijg je allerlei leuke kortingen voor activiteiten en kun je onbeperkt gebruik maken van de kabelbanen, het openbaar vervoer en de binnen- en buitenzwembaden in het dal.

WildeWasserWeg

In de vallei is het aanbod aan wandelpaden eindeloos, maar een route die je echt niet gemist wil hebben is de WildeWasserWeg. Langs de verschillende paden die in afstand variëren van 1,5 tot zo'n 10 kilometer, ervaar je water in de meest pure vormen: van gletsjerijsvelden die fonkelen in de zon, tot diepblauwe bergmeertjes en indrukwekkende watervallen.

Beeld: TVB Stubai Tirol/Andre Schönherr

In dit gebied komen fijne aerosolen en negatief geladen luchtionen vrij. Klinkt ingewikkelder dan het is: deze deeltjes dringen door in de kleinste vertakkingen van de luchtwegen, wat een reinigend effect heeft. Not quite a suprise dat veel astmapatiënten een bezoekje brengen aan dit gebied dus. Stop hier zeker ook even bij restaurant Grawa Alm om jezelf te trakteren op een kop koffie met apfelstrüdel of een bord kaiserschmarrn.

Schlick 2000

Wil je het iets hogerop zoeken (letterlijk!), dan kun je de gondel naar hiking center Schlick 2000 nemen. Via verschillende paden kun je al wandelend van het adembenemende uitzicht genieten, maar steeds meer bezoekers kiezen ervoor om op een elektrische fiets het berggebied te verkennen.

Beeld: ©Schlick 2000

Serlesbahnen

Ook in het gebied van de Serlesbanen kun je heerlijk wandelen met uitzicht over het dal. Als het weer het toelaat is het lekker om verkoeling te zoeken in één van de heldere meertjes. Tip: neem de rodelbaan naar beneden!

Gletsjer

Je kunt Stubaital niet verlaten zonder bij de gletsjer te zijn geweest. Waar hier in de winter volop gebruik wordt gemaakt van de talloze pistes – waaronder één van 10 (!) kilometer – om met volle snelheid vanaf te sjezen, is het in de overige seizoenen juist de rust die het gebied typeert. Vergeet voor een wandeling hier niet om van tevoren de weersvoorspelling te checken en eventueel laagjes aan te trekken: het mag dan nog zo zonnig zijn in het dal, op 3000 meter hoogte kan er een behoorlijk pak sneeuw liggen – zélfs in de zomer.

Beeld: © Andre Schönherr

Een goede plek om te pauzeren is de Dresdner Hütte: een typisch Oostenrijkse berghut waar je je tegoed kan doen aan lokale lekkernijen.

Beeld: © TVB Stubai Tirol/Andre Schönherr

Voor de daredevils

Iedereen die wel houdt van een adrenalinekick, zal zich prima vermaken in Stubaital. De bergachtige natuur maakt dat dit gebied zich perfect leent voor activiteiten waarvan je hartslag omhoog schiet. Rotsklimmen, paragliden of bungeejumpen: voor de echte daredevil-activiteiten zit je hier goed. Wil je het iets rustiger aan doen, dan zijn rodelen of raften goede opties.

[gallery ids="499788,499789" link="none" size="large" td_select_gallery_slide="" td_gallery_title_input=""]

Beeld: © Schlick 2000 / © TVB Stubai Tirol

Welness

Na een lange dag vol sportieve activiteiten is het wel zo fijn om even tot jezelf te komen. Komt goed uit, want Stubaital is een waar welness-paradijs: overal in de vallei kun je terecht bij (natuur)zwembaden, sauna's en spa's om je batterij weer op te laden.

Innsbruck

Sla ook het centrum van Innsbruck niet over. In de middeleeuwse stad met zijn gekleurde huisjes kun je urenlang ronddwalen zonder verveeld te raken. Plof na een middagje winkelen neer op een terras aan de Maria-Theresien-Strasse om daar met uitzicht op de bergen te genieten van een cocktail.

Beeld: Adobe Stock

Alpeiner Nature Resort

Heerlijk eten, fijne bedden en een uitgebreide welness area: de Oostenrijkers weten waar een goed hotel aan moet voldoen. Alpeiner Nature Resort is daar een goed voorbeeld van. Begin je dag met het heerlijke ontbijtbuffet, maak een lange wandeling door de omgeving en geniet daarna van een heerlijke massage. Sluit je dag af met een viergangendiner in het sfeervolle restaurant voordat je je terugtrekt in een van de luxe kamers.

Openingsbeeld: VB Stubai Tirol/Andre Schönherr