Onderzoek wijst uit: intimiderende sportcultuur weerhoudt Nederlanders van sporten

De cijfers liegen er niet om. Uit recent onderzoek blijkt dat vier op de tien ( 40% ) Nederlanders niet bewegen omdat ze zich te veel schamen om naar de sportschool te gaan. Ze hebben het gevoel niet te passen in het plaatje van ‘typische’ sporter. Tijd om hier verandering in te brengen. Daarom stelt ASICS deze World Mental Health Day de prestatiegerichte sportcultuur aan de kaak die mensen ervan weerhoudt om te bewegen. Samen met onder andere Chef’s Special zanger Joshua Nolet, actrice en presentatrice Moïse Trustfull en filmmaker en actrice Hanna Verboom doet het sportmerk dit door een andere definitie te geven aan een ‘personal best’. Dit persoonlijke record focust op het gevoel dat sporten je geeft, niet het getal. Dit gevoel is vastgelegd in een fotoreportage die vanaf 10 oktober gedurende een week in het centrum van Amsterdam te bekijken is.

Onzekerheid in de sportschool

Uit het onderzoek dat is uitgevoerd onder 2.000 mensen van 18+ in Nederland door Onepoll in augustus 2023 blijkt dat bijna de helft ( 47% ) van de respondenten graag meer zelfvertrouwen wil hebben om te sporten. Ruim een op de drie ( 36% ) geeft toe dat pocherige sportcontent op social media hen een gevoel van falen geeft nog voordat ze überhaupt beginnen aan een workout. Veertig procent gaat zelfs vanuit schaamte niet naar de sportschool. Ook de manier waarop sportreclames worden ingestoken zijn voor acht op de tien ( 81% ) niet motiverend. Een kwart ( 25 % ) geeft zelfs aan dat deze advertenties hen ervan weerhouden om te gaan sporten. Met meer dan driekwart (78%) van de mensen die toegeeft dat ze zich bewust zijn van de voordelen van lichaamsbeweging op de mentale gezondheid en meer dan de helft ( 57% ) die zegt dat ze zelf een psychisch probleem hebben gehad of anderen kennen die dat hebben, zoals familieleden of vrienden, is dit nog steeds niet genoeg motivatie om ze in beweging te krijgen. Dat is wat ASICS met dit initiatief hoopt te veranderen.

Herdefinitie van ‘personal best’

Met het ‘New Personal Best’ project pleit ASICS ervoor om te bewegen voor een positieve, mentale gezondheid, in plaats van voor het fysieke plaatje. Samen met documentairefotograaf Sophie Ebrard legt ASICS vast hoe lichaamsbeweging ons laat voelen. In de portretreeks gaat het niet om statistieken, sporttijden die verbeterd moeten worden of getallen. Naast Joshua, Moïse en Hanna zijn ook professioneel kickbokser Levi Rigters, personal trainer Coco Sabajo en ASICS FrontRunner Gerrit Voortman allemaal op de gevoelige plaat vastgelegd in hun vertrouwde sportomgeving. In de fotoserie zie je hun echte emoties die gevoeld worden tijdens of na een workout, die laten zien waarom zij sporten. Hun ‘Personal Best’ is namelijk een gevoel, geen getal.

Gary Raucher, EVP, ASICS EMEA zegt hierover: “De sportindustrie vertelt ons al jaren dat hetgeen dat telt een snellere tijd, een langere afstand, een hogere score en meer herhalingen in de gym zijn. Hoewel het de bedoeling is om mensen te motiveren, toont het onderzoek aan dat dit het omgekeerde effect heeft en in plaats daarvan een intimiderende cultuur creëert die mensen ervan weerhoudt om te sporten – iets wat wij willen veranderen. ASICS is opgericht vanuit de overtuiging dat sport en beweging goed zijn voor het lichaam en de geest. Daarom heten we ASICS. Het is een acroniem voor het Latijnse ‘Anima Sana in Corpore Sano’ of ‘Sound Mind in a Sound Body’. En in het kader van ieders mentale gezondheid willen we de voordelen van bewegen vieren, niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de geest.”

New Personal Best portretten in levende lijve in Amsterdam

Op World Mental Health Day op 10 oktober opent ASICS een expositie in het centrum van Amsterdam, waar de portretreeks een week lang te bekijken is. Iedereen is bij Cloud Amsterdam op de Prinsengracht welkom om geïnspireerd te raken om hun eigen New Personal Best, die draait om het gevoel, centraal te stellen in elke vorm van beweging. “We hopen dat we met deze nieuwe beelden laten zien dat sporten voor iedereen een persoonlijke uitlaatklep kan zijn met enorm veel mentale voordelen. Iedereen die is vastgelegd, heeft eigen beweegredenen om te sporten die losstaan van het fysieke aspect. We hopen dan ook zoveel mogelijk mensen te inspireren om in beweging te komen en dat gevoel te gaan ervaren,” zegt Rutger Koene, Marketing Manager ASICS Benelux.

Deel je eigen New Personal Best en steun MIND Us
Iedereen kan meedoen aan het New Personal Best initiatief. Of het nu gaat om een korte wandeling, een gezellig potje vriendenvoetbal of je eerste yogales. Voor elke foto die tussen 10 oktober en 10 december 2023 wordt gedeeld op social media met #NewPersonalBest doneert ASICS €5,- aan mental health charity MIND Us
Alle verhalen van de betrokken ambassadeurs lezen en meer ontdekken over het “New Personal Best” project kan via www.asics.com/newpersonalbest.

Beeld: Adobe Stock

</p

Laatste nieuws