Opgelet: van deze voedingsmiddelen ga je snurken

Oei...

Lovely couple sleeping together in bed at night, top view

Heb je een partner die 's nachts luid en duidelijk ligt te snurken of ben jij zelf de boosdoener? Enorm vervelend... Maar wist je dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die het snurken erger maken? We zetten op een rijtje welke producten je beter kunt vermijden als je stilletjes de nacht door wil komen.

1. Zuivelproducten

Door veel zuivel te eten, stimuleer je de productie van slijm. Dit kan een zwelling in de keel veroorzaken, waardoor ademen onbewust anders gaat en je dus gaat snurken.

2. Pittig eten

Houd jij wel van wat spice in je maaltijd? Dan zou het zomaar kunnen dat dit de oorzaak is voor het geluid dat jij 's nachts produceert. Pittig eten irriteert je keel namelijk, waardoor er extra slijm wordt aangemaakt – met als gevolg flink gebrom in je slaap.

3. Cafeïne

Cafeïnehoudende drankjes als koffie, energiedrankjes en bepaalde soorten thee verhogen de hoeveelheid adrenaline in je lichaam. Leuk als je de dag productief wil beginnen of een heftige sportsessie tegemoet gaat, maar niet wanneer het tijd is om te slapen. Het houdt niet alleen je slaperigheid tegen, maar het verhoogt ook de kans op snurken. De extra adrenaline die wordt aangemaakt kan je luchtwegen namelijk vernauwen.

4. Rood vlees en gevogelte

Als je bijvoorbeeld veel sport en daarom voldoende eiwitten wil binnenkrijgen, is de kans groot dat je dagelijks vlees of gevogelte eet. Goed voor de gains, maar minder voor je slaapgedrag. Het hoge eiwitgehalte kan namelijk voor overproductie van slijm zorgen, en de verzadigde vetten kunnen de nasale luchtwegen irriteren.

5. Vetrijk eten

Ook eten waar veel vet in zit kunnen funest zijn voor je ademhaling tijdens het slapen. Bovendien kan het je spijsvertering vertragen, maagzuur produceren en zo een geïrriteerde keel veroorzaken.

Producten die je juist wél moet eten

Naast producten die je beter kunt vermijden, zijn er ook voedingsmiddelen die snurken juist voorkomen. Honing en ui hebben beide een ontstekingsremmende werking en maken de luchtwegen vrij, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn voor mensen die 's nachts een hoop kabaal maken. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken gedurende de dag. Op die manier blijven je slijmvliezen vochtig en kun je vrij ademen. Slaap lekker!

Bron: NPO 3, Kookfans | Beeld: Adobe Stock

Health
  • Lovely couple sleeping together in bed at night, top view