Met dit handige trucje kun je zien of een ei nog goed is

Better safe, than sorry!

Farm raw fresh egg in pack on gray table scrambled eggs omelet f

Terwijl de een een doosje eieren per week opmaakt, doet de ander meerdere weken met een paar eieren. Maar hoelang kun je eieren eigenlijk precies bewaren? Het is dé vraag die je jezelf elke keer weer stelt als je een ei wilt pakken. Geen zorgen, want met dit trucje kun je namelijk heel makkelijk controleren of het ei nog goed is.

Vers ei

Vanaf nu hoef je je geen zorgen meer te maken over de houdbaarheid van de eieren in je koelkast, want met déze truc weet je binnen no time of een ei nog goed is of dat je 'm toch beter weg kunt gooien. Alleen met een diepe kom gevuld met koud water kun je er al achter komen of eieren nog vers zijn.

Truc

Om de truc uit te voeren moet je een diepe kom vullen met koud water. Leg vervolgens het ei voorzichtig in de kom. Nu is het tijd om te kijken wat er met het ei gebeurt. Zinkt het ei naar de bodem en gaat het op een kant liggen? Dan is het eitje nog vers en kun je er nog heerlijk van smullen. Als het ei wel naar de bodem zakt maar rechtop blijft staan, dan is het ei ook nog goed om op te eten. Let er wel op dat je daar niet te lang mee wacht, want ondanks dat je het eitje nog veilig kunt gebruiken is het niet heel vers meer. Wanneer het ei blijft drijven, dan is het verstandig om 'm niet meer te gebruiken en weg te gooien. Het ei is niet meer vers en daardoor niet meer eetbaar. Het risico dat je ziek wordt is dus te groot als je het ei wel opeet.

Ben je benieuwd naar hoe het kan dat een vers ei naar de bodem zinkt en een bedorven ei blijft drijven? Nou, dat komt doordat de vloeistof binnenin een oud ei verdampt en gevuld wordt met lucht. En een ei blijft natuurlijk drijven wanneer er meer lucht in zit.

Extra bescherming

Mocht je je eieren al een tijdje in de doos in de koelkast hebben staan, dan kun je ze eventueel ook nog omdraaien zodat de andere kant nu naar boven staat. Aan de bredere kant van het ei zit een luchtzakje met bacteriën. Als dit zakje de dooier raakt, bederft je ei veel sneller. Daarom is het dus slim om je eieren omgekeerd in de doos te bewaren, want zo zit het zakje bovenaan en komt het niet in aanraking met de dooier.

De doos waarin de eieren zitten biedt een extra barrière of bescherming tegen de geuren en stoffen die binnen kunnen dringen. Bovendien zorgt de doos ervoor dat je eieren minder snel uitdrogen. Aha!

Bron: Libelle, Kookfans archief | Beeld: Adobe Stock

Food
  • Farm raw fresh egg in pack on gray table ingredient for breakfast preparation scrambled eggs omelet fried egg