Feit of fabel: is griep bij mannen écht erger of is het aanstelleritis?

Don't shoot the messenger...

sick man measuring temperature by thermometer

Als vrouwen ziek zijn, gaat het huishouden meestal gewoon door. Als mannen ziek zijn, vergaat de wereld. Ze willen vertroeteld worden en klagen zich helemaal suf. Wij vrouwen vinden dan vaak dat ze een overdrijven, maar uit onderzoek is gebleken dat mannen misschien nog wel eens echt een stuk zieker zouden kunnen zijn dan vrouwen.

Hormonen

Volgens een onderzoek aan de Amerikaanse Johns Hopkins University is het vrouwelijke hormoon oestrogeen een soort bescherming tegen de zware symptomen van de griep. Het virus verdubbelt zich door dit hormoon namelijk minder snel dan in het mannelijke lichaam. Daarnaast zou het immuunsysteem van vrouwen wat actiever zijn dan die van mannen, zo vertelde Sabine Oertelt-Prigione, arts-onderzoeker bij Radboudumc en specialist in gendergeneeskunde aan Quest. Zowel genetica als hormonen spelen hierbij een rol.

"Bij virusinfecties zijn de onstekingsmechanismen wat actiever bij vrouwen dan bij mannen, maar dat wil niet per se zeggen dat het ziekteverloop anders is of dat de griepverschijnselen bij vrouwen minder zijn. Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor."

Overdrijven

Het kan echter wel zo zijn dat vrouwen iets sneller van een griepje herstellen. "Vrouwen raken niet minder vaak besmet met griepvirussen, maar hun immuunsysteem kan wel wat sneller klaar zijn met het opbouwen van antistoffen waardoor je minder lang ziek bent."

Mannen mogen dan misschien zieker zijn dan vrouwen, maar overdrijven ze dan ook? "Als zorgprofessionals zien we geen grote verschillen tussen de griep bij mannen en vrouwen, maar we weten wel dat mannen minder snel naar de dokter gaan", stelt Oertelt-Prigione. "Binnen een gezin of vriendengroep ervaar je misschien wel dat mannen meer klagen over de griep, omdat ze zich daar kwetsbaar op durven stellen."

Bron: RTL Nieuws | Beeld:  Adobe Stock

Lifestyle
  • people, health and fever concept - sick man in scarf measuring temperature by thermometer lying in bed at home