Real life: 'Ik was 44 jaar toen ik anorexia kreeg'

"Ik dacht dat het alleen bij jonge mensen voorkwam."

Weight loss fail concept. Scale and depressed, frustrated and sa

Dit artikel is overgenomen van onze collega’s bij Marie Claire, je leest meer real life verhalen op marieclaire.nl.

Een eetstoornis is niet alleen voor tieners, zoals veel mensen denken. Het komt in de pubertijd vaker voor, maar óók op latere leeftijd krijgen mensen te maken met bijvoorbeeld anorexia of boulimia. De 48-jarige Britse Julie Spinks weet daar alles van, en deed haar verhaal tegenover BBC.

Depressief

Toen Julie voor het eerst met anorexia te maken kreeg, was ze 44 jaar. “Ik was ongelukkig op mijn werk en had een laag zelfbeeld”, vertelt ze aan de nieuwssite. “Eerst dacht ik gewoon dat mijn eetlust was verminderd. Ik voelde me depressief, alsof ik het niet waard was om te bestaan of te eten, en ik wilde gewoon verdwijnen.” Ze stond dag na dag in de sportschool, maar besefte niet dat ze een eetstoornis had. “Ik dacht dat het alleen bij jonge mensen voorkwam. Het kwam niet door dat ik het ook zou kunnen hebben.”

Therapie

Uiteindelijk ging de Britse in therapie, kreeg ze antidepressiva voorgeschreven en belandde ze zelfs een tijdje in het ziekenhuis vanwege een gevaarlijk laag lichaamsgewicht. Nu gaat het gelukkig weer beter. “Ik voel me veel beter, maar het blijft wel altijd in mijn achterhoofd zitten”, zegt ze. “Ik heb goede en slechte dagen en eten blijft een strijd. Nu besef ik ook dat anorexia niet betekent dat je het uiterlijk wilt van een model. Het gaat niet om je uiterlijk; het gaat om hoe jij je voelt.”

Onderzoek

Uit een Brits onderzoek onder 5.000 vrouwen rond de 40 à 50 jaar oud, bleek dat drie procent van de ondervragen last had (gehad) van een eetstoornis. Een deel daarvan had het in hun puberteit gehad, het andere deel kreeg het echter pas op middelbare leeftijd. “Veel vrouwen die deelnamen aan de studie verklaarden dat het de eerste keer was dat ze over hun eetproblemen praatten”, aldus hoofdonderzoeker Dr. Nadia Micali. “We proberen nog altijd te begrijpen waarom veel vrouwen geen hulp zoeken.”

Op deze website vind je alles over eetstoornissen en kun je hulp zoeken indien nodig.

Bron: Marie Claire | Beeld: Adobe Stock