Sanne Akkerman: 'Na drie maanden was ik negen kilo kwijt'

"Ik at eigenlijk alles wat ik lekker vond."

Het afgelopen jaar gooide content creator Sanne Akkerman (32) van @laviesanne haar leven om en werd ze de meest gezonde en sportieve versie van zichzelf. In Happy in Shape vertelt de moeder van drie hoe ze dat heeft gedaan.

Personal trainer

Sanne was niet blij met wat ze in de spiegel zag, maar ondernam telkens maar geen actie. "Ik vond het moeilijk om de motivatie uit mezelf te trekken. "Als ik doelen wilde bereiken en écht die gezonde lifestyle wilde aanleren, had ik een grotere stok achter de deur nodig. Er was eigenlijk maar één ding wat ik niet had geprobeerd, en dat was iemand die me daar persoonlijk bij zou begeleiden." Ze ging op zoek naar een personal trainer.

Voeding

Die personal trainer wilde behalve sporten, ook naar haar voeding kijken. "Waarop ik direct begon tegen te stribbelen. Want hallo, ik kwam hier om lekker te gaan sporten, aan mijn manier van eten wilde ik eigenlijk niets veranderen." Maar heel gezond was het niet. "Ik at eigenlijk alles wat ik lekker vond. Ontbijten met drie boterhammen met chocopasta, krentenbollen met pindakaas of kaas. Op vrijdag een chipje met een biertje of een wijntje, en cocktails als ik in een restaurant zat."

Dus ook haar voedingsschema moest eraan geloven. "Mijn trainer heeft mij bijvoorbeeld geleerd om meer op mijn eiwitten te letten. Als je wilt afvallen, kijk je toch in de eerste plaats naar calorieën. We vergeten vaak hoe belangrijk het is om veel eiwitten te nemen, die zorgen namelijk dat je spieren kunnen groeien."

Balans

Het draait nu allemaal om balans. "Ik geniet nu echt van de twee dropjes die ik na het eten van mezelf mag tijdens het inruimen van de vaatwasser. Ik kijk daar de hele dag al naar uit, het is zo’n smaaksensatie. Ook was ik een enorme broodeter. Witte pistoletjes, bruine pistoletjes, Kaiser-broodjes, ik vind het allemaal even lekker. Ik eet nog steeds brood bij de lunch, maar niet meer de hele dag door, en dat is ook prima. Ik ga nog gewoon lekker uit eten, drink een wijntje en eet koekjes. Maar dan kies ik er wel voor om de volgende dag even wat meer te letten op wat ik naar binnen schuif."

Sporten

Er moest natuurlijk ook gesport worden. En dat terwijl Sanne helemaal niet van sporten houdt. "Eigenlijk houd ik er nog steeds niet echt van. Maar ik houd wel van een gezond lijf hebben en lekker in mijn vel zitten", vertelt ze. "Ik heb daarin geen doelen als: ik wil vier blokjes op mijn buik of grote billen krijgen. Het gaat mij er echt om dat ik sterker word en me gezonder voel."

Sanne is niet dagelijks in de sportschool te vinden, maar houdt het bij twee keer in de week krachttraining. "Het moet wel iets zijn wat ik de rest van mijn leven vol kan houden", legt ze uit. "Van half vier tot half vijf. Ideaal, want als ik terugkom, kan ik meteen beginnen met koken. En doordat ik al zo goed bezig bent geweest, kom ik niet in de verleiding om de keukenkastjes open te trekken en te gaan snaaien."

Het hele interview lees je in de nieuwe Happy in Shape die nu in de winkel ligt.

Tekst: Jill Waas | Fotografie: Tom Ten Seldam | Styling: Valerie Ntantu | Visagie: Maaike Beijer