5 Dingen die voor haaruitval kunnen zorgen

Verlies jij meer haar dan normaal?

Hairloss Concept. Worried Young Woman Holding Bunch Of Fallen Hair In Hand

Het is de nachtmerrie van iedere vrouw: met je handen door je lokken gaan en een handvol haren hebben. Ook het doucheputje is vaak getuige van jouw enorme haaruitval. Naast genetica kunnen verschillende factoren het gevolg zijn. Hier komen de 5 meest voorkomende volgens Self Magazine.

1. Bevallen

Tijdens de zwangerschap kan het zo zijn dat het haar sneller groeit, omdat er meer van het hormoon oestrogeen wordt aangemaakt. Als je eenmaal bevallen bent, gaat het oestrogeen-level weer omlaag. Op dat moment kan het dikke, lange haar van de afgelopen maanden gaan uitvallen. Bij de één zal dit haaruitval erger zijn dan bij de ander.

2. Een andere manier van anticonceptie

Als je van anticonceptie wisselt, kan je hormoonhuishouding veranderen. Het hormoon dat hier veel mee te maken heeft, is alweer oestrogeen. Dit hormoon beïnvloedt de haargroei. Sommige anticonceptiemiddelen bevatten echter progestageen met een hoog androgeengehalte: een mannenhormoon. Deze gedragen zich hetzelfde als testosteron en laten de haarzakjes krimpen. Het resultaat: je krijgt dunner haar. Maar stoppen met de pil zou ook kunnen leiden tot haarverlies, doordat er dan weer een afname in de hormoonspiegels plaatsvindt. Raadpleeg altijd een arts bij twijfels over de hormoonhuishouding.

3. Een geïrriteerde hoofdhuid en roos

Als je hoofdhuid geïrriteerd is en veel jeukt, waardoor je veel op je hoofdhuid krabt, zou je haar meer uit kunnen vallen dan normaal. Volgens onderzoek is roos een makkelijk te behandelen oorzaak van haaruitval. Een anti-roos-shampoo zou al wonderen kunnen doen. Als de hoofdhuidproblemen aanhouden zou je het beste een arts kunnen raadplegen.

4. Gebrek aan voedingsstoffen door (crash)diëten

Niet alleen je lichaam wordt (voor even) slanker, ook je volle haardos dunt uit. Als je te weinig voedingsstoffen - zoals proteïne en ijzer - binnenkrijgt, zorgt een tekort aan energie voor keratine afbraak en komt je haargroei in een rustfase. Er worden dan namelijk onvoldoende voedingsstoffen in het haar opgenomen.

5. Stress

Volgens de Nederlandse Haarstichting kan stress er voor zorgen dat de adrenaline in het lichaam wordt verhoogd. Door die adrenaline kan de haaruitval erger worden. In normale omstandigheden wordt adrenaline afgebroken door de lymfeklieren. De doorbloeding bij de hoofdhuid is in stressvolle omstandigheden echter minder goed, waardoor adrenaline op deze plek minder goed wordt afgebroken. Om die reden komt de adrenaline in aanraking met talgklieren in de hoofdhuid, waardoor er melkzuur wordt geproduceerd. Dit is slecht voor de hoofdhuid en dus ook de haargroei.

Bron: Self Magazine, Beeld: Adobe Stock