Gezonde vagina? Een gynaecoloog vertelt wat je dan niét moet doen

Ongemakkelijk? Welnee!

Young woman holding hands near panties on color background. Gyne

Veel vrouwen vinden het ongemakkelijk om naar de gynaecoloog te gaan. Maar is het zo nu en dan wel heel belangrijk om je flamoes gezond te houden. Gynaecoloog dr. Tia Jackson-Bey deelt wat je vooral niet moet doen en waar je je geen zorgen over hoeft te maken.

Niet doen: een afspraak afzeggen vanwege je menstruatie

Een afspraak afzeggen omdat het die tijd van de maand is? Dat is volgens gynaecologen echt niet nodig. Dat kleine beetje bloed is echt niet erg en daarnaast kan een gynaecoloog juist even extra checken op bijzonderheden – zoals enorm heftige bloedingen. Bovendien geven de uitstrijkjes van tegenwoordig ook tijdens je menstruatie nauwkeurige resultaten.

Niet doen: je zorgen maken om een niet perfect geschoren area

Dat wat gynaecologen om de haverklap te horen krijgen, zijn excuses voor de behaarde benen of bikinilijn. Tot grote frustratie van menig gynaecoloog, want wat maken die paar stoppels of haren nou uit? Hun prioriteit is dat je gezond bent.

Niet doen: speciale zeep gebruiken

Zeep voor de flamoes, ook wel vaginale zeep: het wordt door menig gynaecoloog afgeraden. De situatie down under hoort – hoe graag je het misschien wil – nu eenmaal niet naar vers geplukte bloemen te ruiken. Je vagina reinigt zichzelf en daar is geen speciale zeep voor nodig. Het brengt de pH-waarde van je vagina enorm uit balans.

Niet doen: het internet afspeuren

Last van vervelende kwaaltjes? Dan vragen we ‘dokter Google’ al gauw om advies. Het internet afspeuren lijkt misschien iets geruststellends, maar het is allesbehalve dat. Gynaecologen hebben een hekel aan patiënten die zich druk maken om iets wat op het internet staat.

Niet doen: uitstrijkjes uitstellen of belangrijke afspraken afzeggen

Gynaecologen kunnen het niet vaak genoeg zeggen: je moet geregeld een bezoek brengen aan de gynaecoloog voor een uitstrijkje. Baarmoederhalskanker, vervelende geslachtsziektes of andere kwaaltjes worden hierdoor op tijd opgemerkt.

Niet doen: je zorgen maken om wat de gynaecoloog van je vindt

Een openhartig gesprek met de gynaecoloog is in sommige gevallen nodig. Je moet de arts in vertrouwen kunnen nemen, dus geen halfbakken verhalen vertellen. Gynaecologen vinden het vervelend wanneer er informatie wordt verzwegen. Gynaecologen kijken nergens van op en zullen nooit iets raar of vies vinden. Bovendien kunnen ze je zo het beste helpen.

Niet doen: bepaald medicijngebruik niet benoemen

Wanneer je een gynaecoloog bezoekt, kan het zijn dat er een anticonceptiepil of andere medicatie wordt voorgeschreven. In zo’n geval is het erg belangrijk om je huidige medicijngebruik in kaart te brengen. Gynaecologen houden er niet van wanneer dit onduidelijk is, dus het is verstandig dit voor je bezoek te noteren. Zo kan er geen verwarring ontstaan!

Niet doen: zelf een remedie zoeken

Het komt volgens gynaecologen vaak voor dat patiënten zelf beslissen welke medicijnen ze nodig hebben. Aan de hand van de resultaten op Google wordt bepaald dat er sprake is van een schimmelinfectie, waarna er medicijnen voor deze infectie worden aangeschaft. Geen goed idee, aangezien je deze diagnose niet zelf kunt stellen. Voorkom verkeerde medicatie en breng een bezoekje aan een echte arts!

Bron: Marie Claire | Beeld: NL Beeld