Deze ene groente heeft een positief effect op je stressniveau

En het is niet eens een dure groente!

Deze ene groente heeft een positief effect op je stressniveau

Veel mensen zouden het maar wat graag rustiger aan willen doen, maar de fast paced maatschappij waarin we leven denkt er soms anders over. Deadlines, afspraken, verplichtingen. Dat alles bij elkaar kan best stressvol zijn. De beste remedie is natuurlijk om het daadwerkelijk rustiger aan te doen, maar het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan je stress wellicht ook iets verlichten.

Stressverlichtende methodes

We zeiden het natuurlijk net al: je kunt stress het best verminderen door de bron van stress uit je leven te elimineren. Het is alleen makkelijker gezegd dan gedaan, je hebt niet altijd zelf invloed op de stressfactoren.

Er zijn gelukkig wel activiteiten waarmee je stress kunt verminderen. Door te wandelen bijvoorbeeld. Een wandeling maken is een fijne manier om stress te verminderen, want door te bewegen maakt je lichaam endorfine aan, waardoor je je wat lekkerder gaat voelen. Ook kan het helpen om aan yoga te doen, om je gedachte even helemaal leeg te maken.

Daarnaast heeft ons dieet natuurlijk een grote invloed op ons welzijn. Een gevarieerd voedingspatroon is van groot belang. Een groente die je echt niet moet schrappen als je last hebt van stress? Dat is onder andere bloemkool!

Bron van vitamine C

Grappig genoeg eten veel mensen niet zo heel vaak bloemkool. Zonde, want blijkbaar kan deze groente een stressverlichtende werking hebben. Bloemkool is namelijk rijk aan vitamine C. 100 gram bloemkool bevat maar liefst 30 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Vitamine C is weer een voedingsstof die vaak geassocieerd wordt met een goed immuunsysteem. Maar wist je dat deze vitamine ook een belangrijke rol speelt in je stressmanagement?

Onze bijnieren regulieren onder andere de stresshormonen zoals cortisol en adrenaline, zo schrijft Global Health Clinics op diens website. Hoge concentraties vitamine C worden daarnaast ook opgeslagen in de bijnieren. In geen enkel ander orgaan vind je dezelfde hoge concentraties terug als in de bijnieren. Echter, tijdens stressvolle periodes kunnen deze reserves in de bijnieren snel uitgeput raken. Het eten van bloemkool zorgt ervoor dat deze voorraad op pijl blijft. Hierdoor kunnen je bijnieren goed blijven functioneren.

Overigens is bloemkool natuurlijk niet het enige voedingsmiddel met veel vitamine C. Je vindt het ook terug in rode bessen, paprika, spruitjes, sinaasappel en boerenkool.

Fit
  • Mind Body Green, Global Health Clinics
  • Maarten van den Heuvel (Pexels)