Containerramp MSC Zoe herdacht

Dit kunstwerk is onthuld ter nagedachtenis van de containerramp met MSC Zoe.

de golf

Begin vorig jaar, tijdens de nacht van 1 op 2 januari 2019, vond de containerramp met MSC Zoe plaats. Deze week is de ramp herdacht en werd een rondreizend kunstwerk onthuld. 

Containerramp 

De containerramp met MSC Zoe zal vrijwel niemand ontgaan zijn. 342 containers sloegen overboord in de Noordzee en de spullen uit die containers, van stoelen tot lampen en miniplastics, strandden op de stranden van de Waddeneilanden. De ramp wordt een natuurramp genoemd en ondanks dat er veel van het afval is opgeruimd, bleven kleine plastic bolletjes op de stranden achter die een gevaar vormen voor vogels en vissen en ligt er ook nog veel afval in zee. 

Kunstwerk 

Om de ramp te herdenken, liet Stichting de Noordzee een kunstwerk maken van het aangespoelde afval. Het kunstwerk zal rondreizen om zo mensen te herinneren aan de ramp en hen te inspireren zich voor de gevolgen in te blijven zetten. De eerste standplaats is het gemeentehuis van Terschelling.

De rondreizende creatie heet 'De golf' en is door kunstenaarscollectief Gejut gemaakt van aangespoeld afval uit de containers. Eilanders van de verschillende Waddeneilanden hebben dat afval aan het collectief gedoneerd.