Eten voor het sporten? 3 dingen die je wél moet doen

Eten voor het sporten? 3 dingen die je wél moet doen

Weet je niet zo goed wat en wanneer je moet eten voor je training? Happy In Shape ging op onderzoek en geeft tips.

DO: goed timen en doseren

2 à 3 uur vóór een work-out kun je (grote) maaltijden beter laten staan. Je lichaam heeft namelijk veel tijd nodig om zwaar voedsel te verteren. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je tijdens het sporten last krijgt van steken in je buik. En dat wil je natuurlijk niet. Wat kun je dan wél eten? Kleine, simpele snacks die veel koolhydraten en weinig eiwitten bevatten, zoals volkoren crackers met stroop. Lekker, licht verteerbaar en voedend.

DO: drink water

Drink tijdens je maaltijd (2-3 uur voor je work-out) een groot glas water (500 ml). Als je intensief sport - en dat doe je - verlies je veel vocht. Door voldoende te drinken voorkom je uitdroging. Vlak voor en tijdens je training is het verstandig om kleine hoeveelheden te water drinken.

DO: koolhydraten en proteïnen

Producten met complexe koolhydraten, zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en pasta, zijn de beste energiebronnen voor je lichaam. Let wel: eet deze producten niet vlak vóór een training, maar minimaal twee uur van tevoren. Anders krijg je steken in je buik en houd je de training minder lang vol.

100% natuurlijke pindakaas of amandelboter bevatten geen toegevoegde suikers, vetten of zout. De smeersels zitten vol proteïnen, die de opbouw van je spieren stimuleren. Maar: eet met mate, want beide smeersels bevatten (gezonde) natuurlijke vetten. En ook daarvan mag je er niet teveel binnenkrijgen.

Bananen bevatten zowel eenvoudige als complexe koolhydraten. Dat betekent dat ze zorgen voor energie op de korte én op de lange termijn. Een banaan is daarom perfect als snelle snack kort voor je training.

Door Suzanne Meeuwissen

 

Beeld: iStock


Recent