doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_below_menu_allpages');

8 tips voor een gezonde werkdag

Deze 8 tips zorgen ervoor dat je gezonde gewoontes krijgt op je werk.
doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-60fef1bf6c599 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60fef1bf6c599 img{#fig-60fef1bf6c599 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60fef1bf6c599 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60fef1bf6c599 img{#fig-60fef1bf6c599 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-60fef1bf6c599 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60fef1bf6c599 img{#fig-60fef1bf6c599 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-60fef1bf6c599 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60fef1bf6c599 img{#fig-60fef1bf6c599 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}8 tips voor een gezonde werkdag

Veel mensen maken de fout om tijdens hun werk lekkere trek of taken en werkzaamheden boven hun eigen welzijn te zetten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Deze 8 tips zorgen ervoor dat je gezonde gewoontes krijgt op je werk. 

doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_in-content_top_article');

1. Houd gezonde snacks bij de hand

Als je gezonde snacks als noten of groentechips in je werktas hebt, kun je daar naar grijpen op het moment dat de middag-dip toeslaat. Je raakt dan niet in de verleiding om een snoepreep te halen, naar die collega met een snoeppot te lopen of je tegoed te doen aan de overgebleven koekjes van een vergadering.

2. Gezonde gewoontes achter de computer

De hele dag naar een scherm staren is vermoeiend en zwaar voor je ogen, nek, rug en hoofd. Probeer steeds rechtop te zitten, regelmatig van houding te veranderen en zo nu en dan even te bewegen.

Las ook pauzes in na iedere taak en verwen je ogen met oogdruppels. Voor je ogen is het ook prettig als je beeldscherm minder fel is. Zet de beeldschermhelderheid dan ook lager.

3. Doe yoga tijdens de lunch break

Waarom zou je op een werkdag de hele dag op je stoel blijven zitten of dag in dag uit moeten staan? Daar krijg je alleen maar een stijf lichaam en rugklachten van. Maak van de lunchpauze een echte break door een yogaschool in de buurt op te zoeken die ’s middags yogalessen geeft. Zo ga je ook nog eens stress te lijf.

4. Powernap

Het klinkt misschien gek: slapen op je werk. Toch kan een kort middagdutje je effectiviteit enorm doen toenemen. Die tien tot dertig minuten heb jij zó weer ingehaald, dus je leidinggevende zal er zeker mee akkoord gaan. Zeker als je hem of haar het resultaat ervan kan laten zien. Nu alleen nog en rustig plekje vinden… 

5. Drink veel water

Leef jij op koffie of zwarte thee? Deze dranken onttrekken vocht aan je lijf. Drink daarom veel water op je werk. Daarmee zorg je ervoor dat je lichaam goed gehydrateerd blijft en voorkom je hoofdpijn. Vergeet je water te drinken? Koop dan een waterfles.

6. Staar eens uit het raam

Als je op je werkplek een raam in de buurt hebt, staar dan regelmatig even naar buiten. Kijken naar iets eenvoudigs als een boom kan al stress-verlagend werken. Bovendien is het goed voor je ogen om even op iets anders te focussen.

Zie je alleen gebouwen als je uit het raam kijkt of grenst er een drukke weg aan het gebouw waar je werkt? Overweeg dan een plant aan te schaffen en regelmatig je blik over de bladeren en/of bloemen te laten gaan.

7. Maak ruimte voor me-time

Wellicht heb je geen zin om op vaste tijden pauze te nemen of wil je je werk afhebben en werk je daarom door. Toch is het niet gezond om de hele dag aaneengesloten te werken. Zorg dus regelmatig voor me-time. Maak bijvoorbeeld een praatje met een collega, haal koffie of doe iets anders waar je blij van wordt.

8. Neem kleine pauzes

Als jij regelmatig een paar minuten per dag even stopt met je werk en je uitrekt of een paar keer diep in- en uitademt, zorg je voor een gezonde afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Benut ook de momenten dat je even moet wachten, zoals bij het toilet, het koffieapparaat of tijdens het printen van een groot bestand.

Tekst: Marie Claire/Isa Bulthuis

Beeld: iStock

doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_in-content_bottom_article');