Zo haal je de natuur in huis

Want uit schokkende cijfers blijkt dat we veel te weinig buiten zijn.

Lees ook

Uit een onderzoek van de VELUX Groep blijkt dat we een tekort hebben aan frisse lucht en daglicht. Hoe je dat oplost? Door de natuur binnenshuis te halen. Wij delen vijf tips! 

Buitenmens 

Hoe vaak zou jij in de natuur willen zijn en hoe vaak ben je dat ook echt? Waarschijnlijk komen die twee niet overeen, want hoe graag we ook in de natuur zijn, vandaag de dag brengen we er niet zoveel tijd meer in door. De VELUX Groep deed een groot internationaal onderzoek naar buiten zijn en deelt schokkende resultaten: meer dan de helft (54%) van de Nederlanders geeft aan dat ze in een week gemiddeld slechts één uur of minder per dag buiten zijn. Da’s weinig, niet gek dan ook dat 83% van de Nederlanders aangeeft dat ze graag meer tijd in de natuur zouden willen doorbrengen. 

Levensstijl 

Het feit dat we nowadays niet zoveel meer buiten zijn, maakt van ons een ‘indoor generation’: een generatie die 90% van hun tijd binnen doorbrengt. Shocking! Waarom is dat binnen zijn zo slecht? Omdat binnenlucht soms tot wel vijf keer ongezonder is dan buitenlucht en dat van invloed is op onze gezondheid. Een verbinding met de natuurlijke omgeving draagt bij aan een goede gezondheid en welzijn en wie 21 uur per dag binnen is, heeft die verbinding dus niet… 

Ommekeer 

Logisch dat je er graag voor wilt zorgen dat je meer buiten bent, maar hoe doe je dat? 77% van de respondenten van het eerdergenoemde onderzoek is van mening is dat ze hun dagelijkse routine en levensstijl moeten aanpassen om dit mogelijk te maken en dat doe je natuurlijk niet zo 1, 2, 3. Een goede eerste stap is om de natuur in huis te halen. 

Vijf tips 

1. Zet de ramen open

Een inkoppertje: breng het buitenleven en de zon, nu het nog kan, meer naar binnen. Zet je ramen en deuren lekker open en laat daglicht en frisse lucht naar binnen. Dit zorgt voor een echt zen-gevoel, helpt je ontspannen en is ook goed voor je humeur. 

2. Een extra raam 

Misschien was onze vorige tip toch niet zo vanzelfsprekend, want niet iedere ruimte of ieder huis is voorzien van veel ramen. Mocht dit in jouw huis of kantoor het geval zijn, kan je een extra raam overwegen. Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden voor extra licht en lucht en kun je met een dakkapel zelfs drie keer meer daglicht binnenkrijgen. 

3. Herschilderen en -inrichten  

Kleur binnenshuis is van invloed op ons brein en een likje verf doet dus wonderen. Ben je weinig buiten? Omring jezelf dan niet met teveel donkere kleuren, maar koop meubels in natuurlijke kleuren en zorg voor lichte muren. Iets minder neutraal mag ook, zo zorgen gele en oranje tinten voor een vrolijker gevoel. 

4. Planten 

Planten en rotanmeubels zijn een topcombinatie waarmee je gemakkelijk een tropische sfeer creëert waardoor je je haast buiten waant. Sowieso zijn planten goed voor je geestelijke gezondheid en productiviteit. Hoe dat zit, lees je hier

5. Frisse lucht ’s nachts 

Zet niet alleen je raam overdag open, maar laat het ’s nachts ook doortochten. Een klein stukje is vaak al genoeg en met een goed verduisterend gordijn word je niet wakker van de opgaande zon. 

Bron: VELUX
Door: Mireille Sneekes 

Laatste nieuws

Zie ook

Door deze 5 reis-hacks bespaar je veel geld tijdens je vakantie

Door deze 5 reis-hacks bespaar je veel geld tijdens je vakantie

Ben jij in je hoofd al bezig met zomervakantie? Dan zijn deze tips voor jou vast een lot uit de loterij!
'Ik slikte 200 laxeerpillen per dag'

Claudia: ‘Ik slikte 200 laxeerpillen per dag’

Dat ene pilletje per dag werden er al snel meer...