Een hond in huis nemen, betekent een flinke verantwoordelijkheid. De hond moet immers goed verzorgd worden en meerdere keren per dag uitgelaten worden. Je krijgt er wel wat voor terug. Een hond is een trouwe vriend op wie je altijd kunt rekenen. Minder bekend is dat je met het in huis halen van een hond tevens kunt rekenen op gezondheidsvoordelen die mensen zonder hond niet hebben.
Animal Assisted Therapy (AAT)
Onderzoek heeft aangetoond dat patiënten met hartproblemen sneller herstellen na bijvoorbeeld een hartaanval door de aanwezigheid van een hond. De bloeddruk van deze patiënten gaat omlaag, stress verdwijnt grotendeels en ook rapporteren hartpatiënten minder gevoelens van angst en depressie, als ze tijdens hun revalidatieperiode regelmatig een hond kunnen aaien. Behalve dit duidelijke positief effect op de fysieke gezondheid van patiënten hebben honden ook een positief effect op de geestelijke gezondheid. Honden verbeteren het psychische en emotionele welzijn van patiënten die lijden aan psychische stoornissen zoals posttraumatische stress (PTSS). Zo worden er sinds enige tijd met veel succes hulphonden ingezet bij veteranen die last hebben van PTSS. Ook bij autistische kinderen kan een hond in huis een wereld van verschil maken. Dit zijn voorbeelden van ATT, Animal Assited Therapy, waarbij met de inzet van speciale therapiedieren hulp wordt aangeboden aan patiënten, die hierdoor sneller herstellen en zich ook sneller beter gaan voelen.
Gezondheidswinst voor de hondeneigenaar
Ook voor gezonde mensen heeft het hebben van een hond grote voordelen. Omdat een hondeneigenaar meerdere malen per dag met de hond wandelt, wordt het ontstaan van overgewicht voorkomen. Zowel bij mens als hond. Bij het uitlaten van een hond kun je kiezen tussen een halsband of een hondentuig. Een halsband wordt aan de hals bevestigd, terwijl een hondentuig meer om het hele lichaam gaat. Volgens Dierenfeitjes wordt met een hondentuig mogelijke schade geminimaliseerd als de hond te hard aan de riem trekt.
Sommige hondeneigenaren gaan nog een stapje verder en kiezen ervoor om tijdens het uitlaten van de hond gelijk aan hun conditie te werken. Hardlopen met de hond is een trend, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, als je met je hond wilt gaan hardlopen. Niet ieder hondenras is geschikt voor lange afstanden rennen. Ook een hond moet in conditie komen, dus het hardloopschema moet langzaam worden opgebouwd. De hond los laten lopen mag niet overal en is soms ook gevaarlijk. Een speciaal hondentuig voor hardlopers biedt dan uitkomst. Zorg ook goed voor jezelf. Koop een paar goede hardloopschoenen om blessures te voorkomen. Hardlopen met je hond kan geweldig leuk zijn, maar jij en je hond moeten er wel aan wennen.
Ook als hondeneigenaren hun hond alleen wandelend uitlaten, voldoen zij vaak ruimschoots aan de normen voor voldoende beweging. Daarnaast is gebleken dat het hebben van een hond de kans op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte verkleint. Eigenaren van honden zijn ook nog eens minder vatbaar voor stress, angst en depressie. De gezondheidswinst voor de hondeneigenaar is dus groot en weegt zeker op tegen hondenharen in huis en dat je soms in de stromende regen toch naar buiten moet om te wandelen.
Tekst: Marie Claire | Beeld: iStock