Blauwlichtbrillen: een hype of echt goed voor je gezondheid?

Als je een kantoorbaan hebt en de hele dag naar een scherm kijkt, ken je vast dat gevoel van 'vierkante ogen' aan het einde van de dag. Veel mensen zweren bij blauwlichtbrillen, vooral als ze daarna nog snel hun favoriete serie kijken voor het slapengaan. Maar is zo'n bril echt nuttig, of is het maar een fabeltje?

Blauwlichtbrillen

Bril met filter

First things first: wat doet een blauwlichtbril precies? Deze bril is ontworpen om het schadelijke blauwe licht van digitale schermen te blokkeren of te verminderen. Dankzij de blue coating, een dun laagje dat het blauwe licht neutraliseert, helpt de bril tegen oogvermoeidheid die veroorzaakt wordt door blootstelling aan blauw licht.

Vermoeide ogen

De hele dag turen naar een scherm kan behoorlijk vermoeiend zijn voor je ogen. Als je aan het einde van de dag vaak last hebt van branderige, droge ogen en hoofdpijn, kan het zijn dat je last hebt van digitale vermoeidheid. Een blauwlichtbril zou het blauwe licht neutraliseren, je ogen tot rust laten komen en ervoor zorgen dat je minder met je ogen gaat knijpen wanneer je naar een scherm kijkt. Daarnaast vergroot de bril het contrast, wat aangenamer en rustiger is voor je ogen.

Verstoord bioritme

Behalve op je ogen, heeft blauw licht ook invloed op je biologische klok. Dit komt doordat het onze productie van melatonine, het slaaphormoon, kan verstoren. Melatonine is verantwoordelijk voor het reguleren van ons slaap-waakritme, en wanneer we blootgesteld worden aan blauw licht, vooral in de avond, kan dit de aanmaak van melatonine verstoren. Dit maakt het moeilijker om in slaap te vallen en kan de kwaliteit van de slaap verminderen.

Blauwlichtbrillen

Kunnen blauwlichtbrillen uitkomst bieden? Deze speciale brillen kunnen inderdaad helpen om de negatieve effecten van blauw licht op onze slaapkwaliteit te beperken. Dankzij de filters wordt het blauwe licht geblokkeerd, waardoor het minder impact heeft op onze biologische klok en de melatonineproductie niet wordt geremd.

Onderzoek heeft aangetoond dat het dragen van een blauwlichtbril in de avond kan bijdragen aan een betere slaap, vooral voor mensen die veel tijd achter een computer of smartphone doorbrengen.

Toch is het belangrijk om te weten dat blauwlichtbrillen slechts een deel van de oplossing kunnen zijn. Het verminderen van je schermtijd in de avond, vooral minstens een uur voor het slapen, kan al veel verbeteren. Daarnaast kun je de instellingen van je apparaten aanpassen, bijvoorbeeld door de nachtmodus of apps die blauw licht filteren in te schakelen. Wil je het helemaal goed doen, dan kun je in de laatste één à twee uur voor je slaap het beste geen digitale schermen meer gebruiken. Pak een boek, neem de tijd voor een skincare routine of maak desnoods een korte wandeling.

Lifestyle
  • Eye Wish, RIVM, Current Biology
  • Adobe Stock