Fijn die zon, maar o zo verraderlijk. Happy in Shape deelt drie tips waardoor jij verantwoord van de zon kunt genieten!
Bronzen
Het is bijna tijd voor de grote kleding switch: dikke truien kunnen opgeborgen worden en de zomerse jurkjes komen tevoorschijn. Maar grote kans dat je niet vrolijk wordt van dat schattige jurkje met benen die tijdens de wintermaanden alleen warmte van de verwarming hebben gevoeld en dus weer die beangstigende wittint hebben. En helemaal niet gek dat je dus niet kan wachten om je blote benen, armen en hals te laten bronzen in de zon.
Wel is het algemeen bekend dat de zon veel schade kan aanrichten. Wist je bijvoorbeeld dat je huid zich elke maand vernieuwt, maar dat schade door zon permanent wordt opgeslagen en je het dus je hele leven me je meedraagt? Cruciaal dus, om niet te verbranden. Om dit iets makkelijker te maken, delen we drie tips waardoor jij zonder zorgen van de zonnestralen kunt genieten.
1. Kracht
Zon voelt fijn en bezorgt ons een dosis vitamine D. Al na een kwartiertje zon heb je voldoende vitamine D opgenomen. Maar dat is nog niet alles: in de zon maakt je lichaam ook gelukshormoon endorfine aan. Fijn dus dat die zon eigenlijk elke dag aanwezig is en we tegenwoordig elke dag kunnen zien hoeveel zonkracht er aan de hemel staat. 's Winters niet zo veel, maar zomers wel en die kracht is van invloed op jouw huid. Handig dus om de app van de KWF UV Radar app te downloaden. Deze app vertelt je het hele jaar door hoe sterk de zonkracht is op jouw locatie en daarbij krijg je persoonlijk advies.
2. Smeren
Het is pas lente en af en toe komt de zon door, maar die is vast niet zo sterk dat je je moet insmeren. Fout: de lentezon is juist superkrachtig en dat betekent dat je al in slechts twintig minuten zou kunnen verbranden. Ook weten we dat zonnebrand prijzig kan zijn en dat je misschien nog wel een restje van vorig jaar hebt liggen. Toch is het alles behalve verstandig om de left overs van vorig jaar te gebruiken, want de werking daarvan is door de blootstelling aan warmte en licht afgenomen: zonnebrand is na openen maximaal een jaar houdbaar.
Meevaller: het hoeft absoluut niet zo te zijn dat dure zonnebrand beter is dan de goedkopere varianten, dus kies gewoon wat je fijn vindt. Wel is, ongeacht je huidtype, factor 30 (of hoger) aan te raden bij uitgebreid zonnen. Twijfel je over de factor? Klik hier voor hulp.
3. Water
Invisible en waterproof zonnebrand zijn in opmars, maar dat je je daarmee na het zwemmen niet hoeft in te smeren, is een fabel. Dus na een plons in dat o zo uitnodigende Nederlandse zeewater moet je een nieuwe laag aanbrengen en dit sowieso om de twee uur herhalen. Ook is het het beste om in de echt warme maanden (lees: half juni tot september) direct contact met de zon te vermijden tussen twaalf en drie uur 's middags. Een petje, mooie standhoed of wit shirtje doet al heel wat, maar pas op: is dat shirt nat? Sexy misschien, maar door het water laat de stof wel gewoon uv-straling door.
Voor meer informatie, klik hier.
Door: Mireille Sneekes