De verschillen tussen Paleo, Keto en Koolhydraatarm eten

Het is allemaal best verwarrend: Paleo, Koolhydraatarm en Keto. Drie diƫten die in eerste instantie veel op elkaar lijken. Wil je weten welk dieet het
  • Food
  • Redactie Happy in Shape
De verschillen tussen Paleo, Keto en Koolhydraatarm eten

Het is allemaal best verwarrend: Paleo, Koolhydraatarm en Keto. Drie diëten die in eerste instantie veel op elkaar lijken. Wil je weten welk dieet het best bij jou past? Wij leggen de verschillen uit.

 

Paleo
Paleo is een dieet gebaseerd op wat onze verste voorouders aten. Geen bewerkt voedsel, maar eten waar wij als mens zelf toe in staat waren om te verkrijgen. Bij Paleo eet je: vlees en gevogelte, ei, groenten, noten, fruit, olie en vetten (geen plantaardige oliën). Je eet bij dit dieet geen peulvruchten.

 

Keto
Als je het keto dieet volgt, vermijd je koolhydraten en consumeer je veel vetten. Het doel is hiermee je lichaam in staat van ketose te brengen. Bij ketose is je lichaam bezig met het verbranden van vet in plaats van koolhydraten. Er bestaan verschillende methoden om te bekijken of je in staat van ketose verkeerd. Bij het keto dieet eet je: vlees en gevogelte, vis, zuivelproducten (dit wordt bij Paleo vermeden), ei, noten, groenten (voornamelijk groende bladgroente), fruit (met mate) en olie en vetten. Je eet ook bij dit dieet geen peulvruchten.

 

Koolhydraatarm
Bij een koolhydraatarm dieet focus je niet op in ketose komen of eten wat je voorouders aten, maar je eet producten die minder dan 5 gram koolhydraten per 100 gram bevatten (tot 50 gram  koolhydraten per dag). Vlees en gevogelte, vis, groenten, fruit, noten, zuivel (het liefst gefermenteerde zuivel, als Griekse yoghurt), ei en olie en vetten.

 

Wil jij dus wat kilo’s kwijt of jouw eetpatroon veranderen, zijn alle drie de opties effectief. Het zal op het begin even wennen zijn om minder koolhydraten te nuttigen, maar gelukkig zijn er online veel recepten te vinden die lijken op jouw favoriete comfortfood (maar dan nét iets gezonder).