Zo kies je de juiste hardloopschoenen

Op zoek naar nieuwe hardloopschoenen? Laat je dan niet meteen verleiden door dat leuke knalroze paar. Tuurlijk, een hardloopschoen mag er mooi uitzien, maar het kiezen van jouw ideale schoeisel begint toch echt bij de pasvorm. Tips voor het vinden van de perfecte running shoes vind je hier. 

Brooks

1. Waar ga je rennen?

De eerste schifting maak je door te bepalen waar je gaat rennen. Voor rennen op asfalt heb je andere schoenen nodig dan voor bospaden. Voor die laatste schaf je het liefst trailschoenen aan. Deze hebben een betere enkelbescherming (omdat je op ongelijke ondergrond rent) en extra profiel op de zolen, voor meer grip op modderige paadjes. Schoenen geschikt voor asfalt bevatten vaak juist meer demping om de schokken van de harde ondergrond op te vangen. Als je weet waar je gaat lopen, weet je ook beter uit welke schoenen je moet kiezen.

2. Ben jij neutraal?

Je hoort vaak de term neutrale schoen of anti-pronatie schoen. Grote kans dat jij een neutrale loopstijl hebt. Dat betekent dat je landt op de buitenkant van je hiel en je voet recht afwikkelt. Je enkel blijft hierbij recht. Bij hardlopers, waarbij de enkel naar binnen kantelt, heb je het over overproneren.

Kantelt je enkel naar buiten, dan spreek je van supineren. De neutrale loper kiest een neutrale schoen, in de andere gevallen kun je het beste voor een anti-pronatieschoen gaan. Goede schoenen zorgen ervoor dat je in een neutrale pas blijft lopen. Weet je niet zeker wat voor soort loper je bent, dan kun je dit laten testen bij een hardloop-speciaalzaak.

3. Pasvorm

Ook heel belangrijk: de pasvorm. Als basisregel wordt gezegd: de schoen moet je voet omsluiten. Niet te los en vooral ook niet te vast (bij warmte zwellen je voeten op en je wilt geen schoenen die gaan knellen!). Zit de schoen al perfect zonder dat je de veters hebt gestrikt? Dan is de kans groot dat 'ie goed zit. Ren er vooral een stukje op om het zeker te weten.

4. Maat

Wist je dat hardloopschoenen over het algemeen klein vallen? Stelregel is je schoenen altijd een maat groter te kopen.

5. Demping

Ook de afstanden die je gaat rennen, zijn bepalend voor het kiezen. Ben je aan het trainen voor de marathon, dan heb je een andere schoen nodig dan wanneer je wekelijks vijf kilometer door het park rent. Langere afstanden betekent ook schoenen met meer demping, waarbij je voor kortere afstanden eerder een flexibeler exemplaar kiest. Daarbij zijn race-schoenen vaak meer lichtgewicht, zonder in te leveren op de demping. Hierdoor houden je voeten het langer vol.

6. Ga naar de winkel

Tuurlijk, online shoppen is makkelijk en veel websites hebben handige vragenlijsten waarmee je uiteindelijk bij een adviesschoen uitkomt, maar schoenen moet je toch echt passen. En om te voorkomen dat je er heel veel moet bestellen en alles weer terug moet sturen (of nog erger: dat vergeet), kun je beter een bezoek brengen aan een speciaalzaak waar een hardloopanalyse gemaakt kan worden. Hiervoor ren je vaak een stukje door de winkel of op een loopband. Soms worden je voeten hierbij gefilmd, waardoor de expert goed kan inschatten wat voor schoen goed past bij jou als loper. Daarbij kun jij vooral echt voelen wat lekker zit. En nog een regel: hardloopschoenen moeten direct goed zitten en hebben dus geen inloopperiode nodig.

Brooks: voor iedereen de juiste schoen

Brooks Running heeft voor elke loper de juiste schoen. Van neutraal tot zware support met guiderails, en alles daar tussenin. Dit zijn de 3 varianten.

NEUTRAL: Brooks schoenen die onder de neutrale modellen vallen, bieden comfort en duurzaamheid voor een neutrale loop, waarbij geen additionele support nodig is.
SUPPORT: Biedt ondersteuning bij pronatie door de guiderails. Die dwingen als het ware de voeten/enkels terug en dat is beter voor je knieën. Dankzij de speciale GTS feature - Go-To- Support - kunnen lopers hun natuurlijke stap ondersteunen.
MAX: Geen officiële supportschoen, maar hij biedt wel correcties. En daar is bijna 80% van de neutrale lopers bij gebaat. Technieken zoals de glideroll rocker geven je loop lichtelijk correcties en maximale demping.

Run signature

Iedereen heeft zijn eigen unieke manier van hardlopen, gedefinieerd door zijn of haar natuurlijke pas. Bij Brooks noemen ze dit ‘Run Signature’. Dankzij jarenlange studie van het bewegende lichaam heeft het onderzoeksteam van Brooks ontdekt dat de gewrichten van elke hardloper een pad van de minste weerstand hebben, of Habitual Motion Path (HMP). Als de gewrichten van een hardloper tijdens het hardlopen afwijken van hun HMP, kunnen de knieën zwaarder belast worden, wat kan leiden tot hardloopblessures. Op basis van deze bevindingen hebben Brooks' schoentechnici een geavanceerde hardlooptechnologie ontwikkeld die je loopbeweging niet 'repareert'. In plaats daarvan optimaliseren onze schoenen je loopstijl en ondersteunen ze je specifieke Run Signature.

Fit
  • Brooks