Hardlopen in het donker? Zo ben je goed zichtbaar

Nu het steeds eerder donker wordt, betekent dit dat we in het donker de deur uit moeten om te gaan hardlopen. Waar je in de zomer zo de deur uit kon gaan, vraagt het in het najaar om wat meer voorbereiding om veilig op pad te kunnen. Met deze tips ga je goed zichtbaar de weg op.

hardlopen

Veel opties

Om goed zichtbaar te zijn voor andere verkeersdeelnemers, is het verstandig om verlichting te dragen tijdens het hardlopen in de avonduren. Zeker wanneer je in een omgeving rent waar je veel andere verkeersdeelnemers tegenkomt, is dit belangrijk voor ieders veiligheid. Er zijn talloze opties, zoals een verlicht hardloopvest, verlichte bandjes of een hoofdlamp. Welke je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Verlichting

Verlichte hardloopvesten hebben meestal vier ingebouwde LED-lampjes, zowel op je borst als op je rug. Daarnaast bevatten deze vesten vaak reflectoren en zijn ze gemaakt van felle kleuren, zodat je nog beter opvalt. Net als op de fiets geeft de voorkant wit of geel licht, terwijl de achterkant rood licht uitstraalt.

Naast hardloopvesten worden ook reflecterende sportarmbanden veel gebruikt, net zoals armbanden met LED-licht. Deze accessoires zijn makkelijk te dragen en bieden extra zichtbaarheid, vooral als je in groepen of langs drukke wegen loopt.

Sommige hardlopers kiezen voor een hoofdlamp. Hiermee ben je niet alleen goed zichtbaar voor andere weggebruikers, maar verbeter je ook je eigen zicht. Dit voorkomt onaangename verrassingen, zoals ongelijke stoeptegels of onverwachte afstapjes. Met een hoofdlamp kun je gemakkelijker obstakels zien en je looproute beter inschatten.

Kleding

Maak bewuste keuzes als het gaat om je kleding. Kies in plaats van donkere kleuren voor opvallendere kleuren die je beter zichtbaar maken. Ga voor een felgekleurde outfit met eventueel reflecterende elementen op de kledingstukken. Zowel felgekleurde bovenkleding als onderkleding is verstandig, omdat dit ervoor zorgt dat je sneller opvalt in het donker.

De weg op

Als je alle voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om op pad te gaan. Ook je gedrag op de weg is belangrijk om in het donker aan te passen. Loop bijvoorbeeld aan de andere kant van de weg, tegen de richting in. Zo kun je het tegenliggende verkeer goed zien aankomen, en zien zij jou ook beter. Daarnaast komt er nu geen (onverwacht) verkeer van achteren dat je niet hebt gezien, want zij rijden immers aan de andere kant van de weg.

Fit
  • Runners World, De Hardloopwinkel
  • Adobe Stock