Bewaren in de koelkast
Restjes vlees en vis die ongebruikt zijn gebleven en de hele avond in een koele omgeving (maximaal 4 °C) hebben gelegen, kun je prima in de koelkast bewaren.
Let hierbij op het volgende:
- Rauw vlees en vis: bewaar rauwe ingrediënten maximaal 2 dagen in een luchtdichte verpakking of een goed afgesloten bakje.
- Gegaard vlees en vis: gekookte of gebakken restjes kunnen tot 3 dagen worden bewaard in de koelkast.
Tip: zet het eten zo snel mogelijk na het gourmetten terug in de koelkast. Laat het niet langer dan 2 uur op kamertemperatuur liggen.
Bewaren in de vriezer
Heb je veel over? Dan kun je rauwe of gegaarde restjes ook invriezen:
- Rauw vlees en vis: dit blijft in de vriezer tot 3 maanden goed. Zorg dat het luchtdicht verpakt is om vriesbrand te voorkomen.
- Gegaard vlees en vis: dit kun je tot 2 maanden invriezen. Vries het in kleine porties in, zodat je later alleen opwarmt wat je nodig hebt.
Opmerking: Ontdooid voedsel mag je niet opnieuw invriezen, tenzij je het hebt verhit tot minimaal 75 °C.
Hoe lang kun je zelfgemaakte sausjes bewaren?
Zelfgemaakte sausjes zijn lekker en vaak gezonder dan kant-en-klare varianten, maar ze hebben een kortere houdbaarheid. De belangrijkste factor is of de saus zuivel of rauwe ingrediënten bevat, zoals ei of verse kruiden.
In de koelkast:
- Sausjes met yoghurt, mayonaise of kwark: maximaal 2-3 dagen in een luchtdichte verpakking. Zorg dat je een schone lepel gebruikt om de saus eruit te scheppen.
- Sausjes zonder zuivel (bijvoorbeeld een honing-mosterdsaus): tot 1 week, afhankelijk van de ingrediënten.
- Sausjes met rauwe ingrediënten (zoals rauw ei of knoflook): maximaal 1 dag om voedselvergiftiging te voorkomen.
In de vriezer:
- De meeste sausjes zijn minder geschikt om in te vriezen, omdat de textuur en smaak veranderen bij het ontdooien. Een uitzondering zijn sausjes op basis van olie, zoals pesto’s of vinaigrettes, die je tot 1 maand kunt invriezen.
- Voedingscentrum
- Adobe Stock