10 verrassende feitjes over gourmetten die je nog niet wist

Gourmetten is een traditie die niet meer weg te denken is uit Nederland. Maar wist je dat wij het niet eens bedacht hebben? Of dat het vroeger met hout werd gestookt? Met deze tien feitjes heb je altijd iets leuks om op te gooien als het gesprek stilvalt aan de gourmettafel.

gourmetten

1. Gourmetten komt niet uit Nederland

Hoewel we in Nederland dol zijn op gourmetten, komt het concept oorspronkelijk uit Zwitserland. Het idee van kleine pannetjes en samen koken aan tafel werd geïnspireerd door de Zwitserse raclette-traditie.

2. De Zwitsers waren eerst, maar Nederland maakte het een hit

Hoewel het concept van samen koken aan tafel zijn oorsprong vindt in Zwitserland, hebben Nederlanders het massaal omarmd. In geen enkel ander land wordt er zo veel gegourmet als in Nederland tijdens de feestdagen.

3. De eerste gourmetstellen waren houtgestookt

Lang voordat er elektrische gourmetstellen waren, werden tafelgrillen gebruikt die met houtskool of kleine vlammetjes werkten. Gelukkig zijn de moderne versies een stuk gebruiksvriendelijker.

4. Het eerste gourmetstel (zoals wij die kennen) dateert uit de jaren ‘70

Gourmetten werd in Nederland pas populair in de jaren ’70, toen het eerste elektrische gourmetstel op de markt kwam. Sindsdien is het niet meer weg te denken uit de Nederlandse eetcultuur.

5. Gourmetten is gezond(er) dan je denkt

Als je kiest voor magere eiwitbronnen zoals kip, vis of tofu, deze combineert met veel groenten, en niet onderdompelt in een lading saus, kan gourmetten een gezonde en uitgebalanceerde maaltijd zijn. Weg met die schuldgevoelens aan tafel!

6. Japan heeft een soortgelijke traditie

In Japan wordt een soortgelijke tafelervaring aangeboden met teppanyaki. Hierbij wordt eten aan tafel bereid op een grote hete plaat, vergelijkbaar met onze gourmetstellen.

7. Nederlanders eten gemiddeld 1,4 kilo voedsel per gourmetavond

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders tijdens een typische gourmetavond gemiddeld 1,4 kilo aan voedsel verorberen. Gelukkig duurt een gourmetavond vaak lang, waardoor je lichaam meer tijd krijgt om te verteren.

8. Er zijn heuse gourmet-records

In Duitsland werd ooit een recordpoging gedaan met het grootste aantal mensen dat tegelijkertijd gourmette. Honderden mensen zaten samen aan lange tafels, met gigantische platen en pannetjes.

9. Er bestaan gourmetboeken vol inspiratie

Er zijn kookboeken speciaal gericht op gourmetten, met recepten van hoofdgerechten tot desserts. Perfect voor wie eens wat nieuws wil proberen. Ha: dacht je dat jij inventief was met vijf verschillende groenten...

10. Gourmetten is goed voor de sfeer

Onderzoek toont aan dat samen koken en eten aan tafel de communicatie en verbondenheid versterkt. Het trage tempo van gourmetten maakt het nóg gezelliger.

Eet smakelijk!

Food
  • Adobe Stock