Is het inademen van brandende kaarsen schadelijk voor je gezondheid?

Tijdens de koude, donkere dagen maken we het graag extra gezellig in huis door een kaarsje aan te steken. Maar zijn de dampende stoffen die vrijkomen bij het branden wel zo goed voor je gezondheid? Wij zochten het voor je uit.

inademen kaarsen

Wat komt er vrij bij het branden van kaarsen?

Bij het branden van kaarsen komen er verschillende stoffen vrij, waaronder roet, fijnstof en koolmonoxide. Deze stoffen kunnen, bij inademing in hoge concentraties, schadelijk zijn voor de luchtwegen en het algemene welzijn.

Net als bij het verbranden van ander organisch materiaal kunnen kaarsen roet en fijnstof afgeven. Roetdeeltjes kunnen diep in de longen doordringen, wat kan bijdragen aan ademhalingsproblemen en zelfs longziekten. Studies hebben aangetoond dat het langdurig inademen van fijnstof schadelijk kan zijn voor de gezondheid, vooral voor mensen met bestaande ademhalingsproblemen zoals astma of COPD.

Sommige kaarsen, vooral die met geurstoffen, kunnen VOS zoals tolueen, benzeen en aceton afgeven. Deze stoffen worden in verband gebracht met irritatie van de luchtwegen, hoofdpijn en vermoeidheid. Langdurige blootstelling aan benzeen wordt ook in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker.

Kaarsen van bijenwas in plaats van paraffine

Niet alle kaarsen zijn gelijk als het gaat om schadelijkheid. De meeste traditionele kaarsen worden gemaakt van paraffine, een bijproduct van petroleum. Bij het branden van paraffinekaarsen komen er meer schadelijke stoffen vrij in vergelijking met bijvoorbeeld bijenwaskaarsen of sojawaskaarsen. Bijenwaskaarsen branden schoner en geven minder roet en VOS af.

Hoe kun je de risico’s beperken?

Hoewel het branden van kaarsen niet per se gevaarlijk hoeft te zijn, kun je de risico’s minimaliseren door enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg bijvoorbeeld dat de ruimte goed geventileerd is om schadelijke stoffen te verdunnen.

Daarnaast kun je overstappen op natuurlijke kaarsen, gemaakt van bijenwas of soja, die minder schadelijke stoffen uitstoten dan paraffinekaarsen. Tegenwoordig zijn er ook leuke kaarsen verkrijgbaar die LED-licht produceren, die wanneer ze aan staan bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Ga je toch voor echte kaarsen, brand dan niet te veel kaarsen tegelijk, vooral niet in kleinere ruimtes.

Hoewel de dampen van brandende kaarsen in gematigde hoeveelheden niet direct gevaarlijk zijn, kunnen ze in grotere hoeveelheden en bij slechte ventilatie schadelijke stoffen bevatten die de luchtwegen kunnen irriteren. Het is belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het kiezen van natuurlijke kaarsen en het zorgen voor voldoende luchtcirculatie, om de risico's voor je gezondheid te beperken.

Health
  • World Health Organization, Environmental Protection Agency
  • Adobe Stock