Is blauw licht écht zo schadelijk voor je huid?

Aha!

blauw licht schadelijk

We zitten met z'n allen natuurlijk hartstikke veel op onze telefoons anno 2024. En hoewel we in eerste instantie dachten dat het waarschijnlijk niet zoveel kwaad kon, is er uit onderzoeken gebleken dat dit wel degelijk schade kan aanbrengen. Zo zijn de zorgen over het zogeheten 'blauw licht' op onze huid steeds groter geworden. Daarom zijn er speciale producten ontworpen om je huid te beschermen tegen het blauw licht. Maar, helpt dit wel écht? Experts geven antwoord in gesprek met Huffpost.

Blauw licht

"De zon is de belangrijkste bron van blauw licht", legt cosmetisch dermatoloog Dr. Connie Yang uit. "Maar digitale schermen, zoals tv's, laptops en mobiele telefoons zijn extra bronnen, evenals LED- en TL-verlichting." Wel is het belangrijk om te weten dat blauw licht niet zo schadelijk is voor je huid als de UV-stralen van de zon. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het helemaal niet schadelijk is voor je huid. Zo legt gediplomeerd dermatoloog Dr. David Kim uit dat er uit recente studies is gebleken dat zichtbaar licht (blauw licht, red.) hyperpigmentatie kan veroorzaken.

"Het is ook aangetoond dat blauw licht geassocieerd wordt met meer hyperpigmentatie dan rood licht." Ook legt hij uit dat blauw licht leidt tot een verhoogde melanineproductie, wat kan leiden tot hyperpigmentatie.

Dokter Hamdan Abdullah Hamed voegt daar nog aan toe dat blauw licht ook kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering. "Blauw licht genereert reactieve zuurstofsoorten die oxidatie veroorzaken en kunnen leiden tot vroegtijdige veroudering, fijne lijntjes, rimpels en ongelijkmatige pigmentatie."

"Blauw licht kan ook bijdragen aan de afbraak van collageen en elastine", legt Yang dan nog uit.

Gelukkig zitten er niet alleen maar nadelen aan blauw licht, zo vertelt Hamed. "Het wordt voornamelijk gebruikt om huidaandoeningen zoals acne en pre-kankerhuidcellen te behandelen door oxidatie te veroorzaken en zo deze cellen te vernietigen." Daarnaast worden ook eczeem en psoriasis behandelt met blauw licht, zo vertelt hij.

Je huid beschermen

Hoewel blauw licht dus schade kan veroorzaken aan je huid, is het dan nog steeds de vraag of we onze huid hiertegen moeten gaan beschermen. Maar dat antwoord? Dat is een beetje ingewikkeld. Experts zijn het er wel over eens dat het zeker kan helpen bij mensen die hun huidpigmentatie willen verbeteren of die melasma hebben.

"Als je constant voor een blauw scherm of kunstlicht zit, dan heb je inderdaad huidverzorging tegen blauw licht nodig. Idealiter zou ik eerst investeren in een blauwlichtbril om zo je ogen te beschermen tegen de schade", aldus Hamed. "Waarneembare effecten variëren afhankelijk van de leeftijd van de patiënt, de elasticiteit van de huid en andere factoren."

Ingrediënten tegen blauw licht

Wil jij dus graag iets doen om de schade van blauw licht op je huid te beperken? Dan moet je producten kopen waar ingrediënten in zitten die je huid beschermen tegen blauw licht. Volgens de experts zijn déze ingrediënten dan ook juist waar je op moet letten in een product.

Antioxidanten: de experts leggen uit dat je op zoek moet gaan naar producten waar vitamine C en E in zit. Daarnaast is een groene thee-extract ook een goed ingrediënt.

Niacinamide: ook wel vitamine B.

Licochalcone A: het klinkt misschien wartaal, maar Kim zegt dat dit een bestanddeel is van zoethoutextract waarvan is aangetoond dat het beschermt tegen blauw licht.

IJzeroxiden: ijzeroxiden worden vaak gebruikt in zonnebrandcrèmes om kleur te geven. Er is echter aangetoond dat ze beschermen tegen lichtstralen, zowel uv als blauw licht.

Health
  • Huffpost
  • Adobe Stock