Maak jij je zorgen over wat anderen van je vinden? Wellicht heb je last van FOPO

Experts leggen tot in de puntjes uit wat het is en wat je ertegen kunt doen.

FOPO

Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal wel eens gehad dat we ons druk hebben gemaakt over wat mensen van ons zouden vinden. En dat is volkomen logisch! Het zit immers in de aard van het beestje om je wat van de meningen van anderen aan te trekken. Toch kan dit ook te ver gaan, zo weten experts te vertellen aan Huffpost. Dit kan zelfs leiden tot het niet optimaal kunnen presteren.

FOPO

Wanneer bijvoorbeeld je mentale gezondheid eronder komt te leiden, is er sprake van de term 'FOPO', ook wel 'de angst voor de mening van mensen'. "FOPO is vooral een anticiperend mechanisme dat we gebruiken om afwijzingen te voorkomen", zo legt psycholoog Michael Gervais uit. "En het wordt vooral gekenmerkt door extreme alertheid. We scannen onze wereld namelijk vaak met als doel 'goedgekeurd' te worden."

Zo kun je bijvoorbeeld elke keer last hebben van FOPO wanneer je overmatig gaat scannen op bepaalde dingen. Denk bijvoorbeeld aan een vriendin die je 'ok' stuurt, waardoor jij meteen in de stress schiet en je afvraagt of je wat verkeerd hebt gezegd.

Maar waarom doen we dat? "De reden hiervan is omdat onze hersenen veiligheid koppelen aan 'erbij horen'", zo legt Gervais uit. "Dat begon honderden jaren geleden al. Als iemand uit de stam werd gezet, betekende dit een bijna-doodvonnis. Iemand moest dan in het wild zien te overleven, alleen of met een handjevol mensen." Anno 2024 is dat natuurlijk niet meer zo, zo legt hij uit. "Maar het voelt misschien nog wel steeds zo."

Fases

Een grote reden dat we ons zo druk maken over wat mensen van ons vinden, komt met name ook door social media, zo vertelt therapeut Aparna Sagaram. "Tussen likes, volgverzoeken en opmerkingen is social media letterlijk een schreeuw om aandacht. En het gaat er niet meer zozeer om wat het beste voor je is, het voelt meer als 'wat misschien het beste is voor hoe anderen je zullen zien'."

Gervais legt uit dat er drie aspecten van FOPO zijn. Zo is de eerste de anticipatiefase, een fase waarin de gevoelens en gedachten je klaarmaken voor een bepaalde situatie waarin jij je begeeft. "De tweede fase is het controleren", aldus Gervais. "Dus als je echt met iemand aan het praten bent, controleer je de toon van zijn/haar stem, de impressies en de lichaamstaal. Daarnaast ben je veel meer bezig met hoe je overkomt, dan met de dingen die de ander tegen je zegt. Deze anticiperende fase en deze controlefase zijn erg uitputtend", zo legt hij uit. "Daarom is vermoeidheid ook een veelvoorkomende bijwerking van FOPO."

De derde fase staat bekend als de responsfase. "Als je merkt dat je misschien wordt afgewezen of dat je een beetje wordt afgewimpeld, is het al snel vanzelfsprekend dat mensen zichzelf op zo'n manier vormen, dat ze er toch bij proberen te horen. Zo kan iemand bijvoorbeeld lachen om grappen die ze eigenlijk helemaal niet leuk vinden, of doen alsof ze een film hebben gezien waar iedereen het over heeft.

Oplossing

Maar wat kun je ertegen doen? Goed nieuws: die eerste stap is waarschijnlijk al gezet, zo weet Gervais te vertellen. "Je alleen al bewust zijn van deze term is het begin. Bewustwording is altijd het startpunt voor verandering."

Ook is het belangrijk om je bewust te zijn van je emoties en zorg dat je er goed mee om kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen of praat tegen jezelf wanneer je je weer druk begint te maken. Wanneer je echt geen uitweg meer ziet, raden beide experts aan om professionele hulp te zoeken.

Health
  • Huffpost
  • Adobe Stock